http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Rețete la … altitudine înaltă

Supă de găină la cuptor

Supa de găină făcută în cuptorul de copt odată cu pâinea este o rețetă tradițională preparată în județul Sălaj. Condiția esențială pentru reușită este o gaină grasă de țară la care se adaugă un cuptor bun, în care de regulă se coace pâinea, adică un cuptor cu temperatură constantă, care să nu ”ardă”. O oala de lut smălțuită este ultimul detaliu necesar. Francezi spun că cea mai bună supă se face d...

Păstravul afumat și o poveste

Păstravul nu-i pește, ci drac împielițat. Asta dacă îți pui mintea cu el și vrei să-l prinzi, tu cu undița ta. O soluție este să-l iei din păstravării, dar dacă te respecți pe tine, natura și păstravul merită chinul de a-l prinde cu undita. În fine să zicem că ai niste păstrăvi și că te încumeți să faci cum fac oamenii de la munte (din Bucovina, din Bistrița sau din Făgrăraș) cu păstravul prins cu...

Plăcinta cu ceapă de la Păltiniș

Femeile care fac plăcinta spun că rețeta este moștenită de la bunicile lor, iar bunicile au învățat-o, la rândul lor de la bunicile lor. Poate că unele dintre ingredinte s-au adaptat, dar temeilia acestei plăcinte a rămas. Am mâncat plăcinta cu ceapă de la Păltiniș și trebuie să recunosc că este absolut specială. Foaie de plăcintă se face cu maia. Pe vremuri femeile făceau maiaua în casă și cu ia ...

Țuică cu schinduc –  planta miraculoasă din Ceahlău

Ceahlaul este muntele Athos al României, iar cei care locuiesc la poalele lui știu că pe culmile muntelui, doar prin anume locuri crește o plantă cu proprietăți miraculoase asemănătoare ginsengului – schinducul. Schinducul a fost adusă de călugări chiar de pe Athos și aclimatizată pe Ceahlău, aici fiind de altfel singurul loc din România unde poate fi găsită. A nu se confunda cu schinduful! ...

Rețete vechi cu mămăligă. Tradiție și gust

Odinioară, oamenii se hrăneau în general cam cu ce aveau în jurul gospodăriei, având astfel la dispoziție o gamă de ingrediente destul de limitată. Un astfel de ingredient de bază era făina de mălai, care era transformată în mămăligă, ce putea fi folosită în mai multe feluri. Din volumul „Atelierul lui Toma” am aflat câteva rețete ale unor astfel de feluri de mâncare, unele dintre ele ...

Mugurii și semințele de zâmbru. Bunătăți și leacuri

Zâmbrul este un conifer admirabil. Din păcate din ce în ce mai rar în pădurile noastre, încă des întâlnit în Europa Centrală, în Alpi, zâmbrul este un una din cele mai vechi specii de confere care vine din negurile istoriei, de dinainte ca omul să fie om. Pe lângă lemnul prețios, cu aromă puternică (mobila de zâmbru este extrem de prețioasă și are o aromă specifică care persistă zeci și zeci de an...

Ciorbă de pătrunjel. Rețete tradiționale românești

Ciorba de pătrunjel este un fel de mâncare aproape tradițional în Munții Rodnei, ingredientul secret, alături de pătrunjel fiind cimbrișorul de câmp, ce crește atât pe dealuri, cât și pe pășunile alpine. Bucătăria tradițională românească nu este cea din restaurante unde se mănâncă sarmale și mititei, și nici în locurile unde cu emfază se consumă preparate tradiționale românești, în fapt împrumutat...

Fragi cu smântână și mămăligă

Am auzit prima dată de fragi cu smântână și mămăligă de la o prietenă care a crescut la Gura Humorului, printre dealurile Sucevei, la poalele munților. M-am mirat și m-am gândit că este o combinație cel puțin ciudată. Apoi am avut NOROCUL să gust și să mă bucur de aceasta minunăție. Mai mult, am aflat că în toată zona de dealuri, la poalele Carpaților Orientali, pe partea lor dinspre Moldova, din ...

Tocană de cartofi la ceaun. Rețeta lui nea Ion, ciobanul

La munte, la stână ciobanii sunt sătui de lapte de oaie, caș și mămăligă, iar atunci când au ocazia să găsească legume cea mai bună mâncare este tocana de cartofi la ceaun. Este o bucurie și să o pregătești și să o mănânci pentru că rar pe lumea asta, o tocana este mai bună decât cea după reteta lui nea Ion, ciobanul din Făgăraș. ”Am coborât ieri după legume și tutun. Am luat un sac de cartofi, vr...

Supă de răzălăi, supa din Apuseni

Gospodinele din zona de munte a județului Alba – dar nu doar aici, ci și în tot Masivul Apusenilor, prepară din când în când o rețetă mai aparte, numită zamă sau supă de răzălăi, în care principalul ingredient îl reprezintă făina de grâu. Rețeta zamei și a supei de răzălăi am gustat-o într-o casă de oameni veseli, harinici și buni păstrători ai tradițiilor din satul Vidra, din Munții Apuseni...

Tocană a la Gorj

Este un gen de mancare pe care dacă l-ai mâncat o singură dată nu o mai uiți, și-i duci dorul. Nu-i o mancare pentru simandicoși, nici pentru cei care numără caloriile, dar e aspră, aromată, gustoasă, iute și aprigă așa cum stă bine mâncărurilor de la munte. Tocană a la Gorj se face cu carne de miel sau oaie, cu untură de porc și cu vin, ceapă și usturoi, toate puse în ceaun, afară, la foc zdravăn...

Fiertura cu mămăliga și carne de oaie a lui nea Toma

Nea Toma este cioban. Are vreo 70 de ani și e cioban de când a început să meargă pe picioarele lui. Tatăl lui, bunicul lui și stră-bunicul lui au fost ciobani. Stâna lui este undeva pe dealurile din Sibiu, la poalele Făgărașului. Nea Toma e blând și se bucură mereu dacă dau drumeți pe la stâna lui. Stă de vorbă cu ei și dacă oamenii vor, le pune un blid cu mâncare din oala lui. Citeste si: Ce manc...