Știați ca Apuseni sunt minunați, nu? Că-s unici, fără egal, fascinanți, fermecători, magici și că trebuie să ne mândim că-i avem? Știți că Apusenii trebuie iubiți și venerați? Știți, nu?
Sunt locuri în Apuseni de un farmec fără puțință de a fi descris în cuvinte. Oricum vorbele sunt fie seci, pompoase și goale, fie nepotrivite, fie neinspirate, indiferent cât de ales sau deștept ar fi ele adunate. Sunt locuri în Apuseni despre care trebuie vorbit cu ode, cu laudă și cu emoție. Sau foarte simplu, foarte natural, pentru că doar una din cele două variante au bun simt și eleganță în ele. Ode nu știu să scriu, așa că vorbesc simplu.
Piatra Secuiului și Colții Trascăului sunt unele din minunile Apusenilor. La poalele loc Rîmetea. Unii spun ca acesta este unul din cele mai frumoase locuri din Apuseni, dacă se poate face o clasificare sau dacă o clasificare ar avea logică.
Citeste si: Padiș, tărâmul zânelor din Apusenilor
Comuna Rîmetea stă la poalele unei formațiunea de calcar de dimensiuni imense: Piatra Secuiului. Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaș și alungit, întrerupt de o râpă. Partea de nord a acestei râpe se numește Colții Trascăului.
Citeste si: Supă de răzălăi, supa din Apuseni
Din anumite locuri din Râmetea, datorită acestei râpe și a dimensiunii mari a Pietrei Secuiului, din luna mai și până la finele lui septembrie, aici soarele răsare de două ori. Răsare, se face lumină, se profilează umbre, după care se întunecă, umbrele dimineții dispar, iar după alte câteva minute soarele răsare din nou. Totul din cauza poziționării, masivității și existenței râpei din Piatra Secuiului.
Citeste si: Harta Apusenilor. Muntii cu 400 de pesteri
Colții Trascaului au altitudinea de 1113 m metri și stau în coasta Piatrei Secuiului.
Accesul în zonă se face pe drumul ce unește localitățile Buru (de pe Valea Arieșului) și Aiud (de pe Valea Mureșului). Până la Rîmetea sunt 58 de kilometri din Cluj-Napoca, 28 de kilometri din Turda și 23 kilometri din Aiud.
Rîmetea este un sat foarte mic, cu o organizare medievală, adică totul este contruit în jurul unei pieţe cu o biserică veche şi un spaţiu verde cu un izvor. Casele sunt albe, în stil neoclasic, oamenii sfioși, simpli cu lumini în ochi. Și liniște. O linişte vindecătoare, stricată doar de clopotele de duminică și din zilele de sărbătoare. Tulbură pacea clopotele lente ale vacilor. Satul este împrejmuit de o parte şi de alta de munţi. Piatra Secuiului de o parte, parte din Munţii Trascău. Altitudinea maximă 1171 metri. Zona este una excelentă pentru parapantă. Există trasee de urcare pe Piatra Secuiului, marcate și relativ palpitante. Este coleșitoare stâncăria și lipsa aproape compleă a vegetației. Lipsa oricăror urme d evegetație pe creste fac din Piatra Secuiului un loc impresionant, extrem de spectaculos și de aproape, dar mai ales de la departare. Solitar, înalt, masiv.
Perspectiva de sus este amețitoare, casele din vale, albe par jucării. Tot masivul Munților Trascaăului are trasee bine marcate și excepționale pentru drumeții. Datorită climei deosebite, aici cățăratul se poate practică în toate anotimpurile.
Rîmetea mai este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensa căldare de granit și are șase să ajungă înn protecția UNESCO.
Sursa foto: wikipedia.org