http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Obiecte fără de care nu ai voie pe munte

BLOG Featured, Sidebar Trebuie sa stii!

Sunt zeci de sfaturi, liste și recomandări cu privire la obiectele necesare pe munte. Unele se referă la haine, altele la bocanci (despre asta am scris cu drag și cu poftă și noi aici și aici, și-s texte bune pe care le poți citi cu încredere), altele la rucsac și sacul de dormit, altele la amândouă, cele mai multe menționează trusa medicală, altele trec și pe la capitolul alimente și fac tot felul de recomandări utile și binevenite.

În principiu tot ceea ce iei cu tine pe munte este necesar, util și important, dar pe de altă parte fiecare dintre cei care umblă pe creste sau prin văile crestelor știu că unele din obiectele pe care le-au luat în rucsac au rămas neutilizate în timp ce altele, aparent neimportante, s-au dovedit la un moment dat mai mult decât necesare și ți-au lipsit, dacă nu le-ai avut cu tine.

hiker-918704_1920Cele mai multe din lucrurile pe care un montaniard le pune în rucsac vin ca urmare a experiențelor anterioare, altele pentru că ai văzut pe net și pe bloguri, altele pentru că ți-a spus un prieten, dar cele mai multe pentru că ți-au fost necesare cu o altă ocazie sau pentru că ți-au lipsit teribil la ultima campanie pe munte.

Eu am făcut o listă cu câteva obiecte fără de care nu ai voie pe munte. Este foarte posibil să nu-ți fie necesare, dar simplul fapt că le ai poate crește confortul tău psihic și-ți poate aduce un plus de siguranță. Nu-i exclus ca aceste obiecte să te scoată din încurcături serioase sau să facă diferența între a te afla într-o situație critică și o problemă rezolvată rapid și fără complicații.

Fluier de supraviețuire. Este excepțional de util. Te face auzit de la distanțe foarte mari, poate pune pe fugă animalele sălbatice și câinii de stână, este mic, este practic fără greutate și este util mereu în situații foarte neplăcute. Fluierul de supraviețuire te ajută în situațiile de urgență să atingi până la 120 de decibeli, iar datorită rezonanței sale, efortul de a te face auzit este minim.

Pastile pentru dezinfecția apei. Sunt mici, încap într-un buzunar și sunt excepțional de utile. Trebuie să le ai cu tine indiferent unde pleci, ca principiu, pentru că nu se știe niciodată, dar pe munte, mai ales în cazul traseelor lungi sunt obligatorii. Pastilele sunt necesare și iarna și vara.

Un briceag multifuncțional. Sunt zeci de modele, cu zeci de utilități, dar trebuie să alegi unul cu adevărat practic. Trebuie să te ajute să tai, să prinzi, să înșurubezi și, în general să faci tot ceea ce nu poți face cu doar cu degetele sau cu mâna goală. Știai că fiecare soldat american are, încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial un briceag într-un buzunar?

Un acumulator extern pentru bateria telefonului. Și aici ai zeci de modele, iar telefonul, pe munte – chiar dacă nu-ți asigură acoperire 100% din traseu, este esențial. Poate că unele din capacitățile și abilitățile omului au fost arse și epuizate de apariția telefoanelor inteligente, dar dat fiind faptul că am ajuns la acest nivel al evoluției fără ele, cu siguranță am câștigat pe altă parte, ceea ce am pierdut, iar utilitatea lor nu poate fi pusă în discuție.

Lanternă și baterii suplimentare. Știai că întunericul este una din spaimele care sunt înscrise în ADN-ul uman. Întunericul te limitează, te blochează și te face neputincios. În condițiile astea lanterna și bateriile sunt esențiale, nu?

Tot în categoria de obiecte fără de care nu ai voie pe munte se numără un set complet de haine de schimb pentru că cel mai mare inamic pe munte, indiferent de anotimp este umezeala, iar umezeala înseamnă hipotermie și complicații grave. Hainele pentru munte trebuie să fie haine pentru munte, adică rezistente la umezeală, cu capacitatea de a se usca ușor, să fie ușoare și călduroase, fie că-i iarnă, fie că-i vara.

Ultimul pe lista noastră, dar nu cel din urmă este un rucsac bun. Când spun bun, chiar mă gândesc la un rucsac bun. Imaginează-te pe munte cu tot ce înseamnă siguranța ta, în rucsac, iar acesta pocnește când il freci de un perete de stâncă. Ce faci? Soluția este un rucsac bun, deștept compartimentat și din materiale impermeabile și rezistene.

A! Să nu uit. Adaugă și o bucată de izopren!

Drum bun și soare!

Comentarii

comentarii