http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cascada Cailor, locul unde caii n-au mai avut aripi

Carpatii Orientali Muntii Rodnei

Caii au aripi, însă uneori le pierd, dar fără să-și dea seama. Cascada Cailor este locul unde caii și-au pierdut aripile. Legendele locului vorbesc despre o hergelie care a fost încolțită de lupi și urși. Aflați pe marginea hăului, caii au vrut să scape sărind în gol ajutându-se de aripile lor. Dintr-un motiv neștiut tocmai atunci caii au rămas fără aripi, iar saltul lor în gol a fost fără nici o șansă.  

Cascada-Cailor_detaliu-ACascada Cailor este unul din cele mai impresionante monumente ale naturii de pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea turistică Borșa. Cascada Cailor are o cădere de apă de peste 90 metri și își are originea într-un circ glaciar, alimentat de apa ploilor, de zăpezi și de câteva râuri subterane.

Apa ce provine din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo se aruncă în hău, pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada. Debitul cascadei variază în funcție de ploi și topirea zăpezilor de pe versant Cascada fiind fabuloasă prin spectacolul oferit, primăvara și toamna, cînd se topesc zăpezile și cînd sunt precipitații abundente.

Cascada se află la o altitudine de 1.300 metri, iar căderea de apă are mai multe trepte, dintre acare cea mai mare are 18 metri.

Denumirea Cascadei Cailor pare să vină de la întâmplare reală. Oamenii își țineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamnă, pe pășunile bogate din zonă. Într-o primăvară caii au fost atacați de urși și lupi. Unii cai au fost prinși, iar alții pentru a scăpa s-au aruncat în hău. În urma acestui incident, mai multe locuri din împrejurimi au primit nume care fac referire la cai (cu sau fără aripi). Aici este Muntele Cailor, Podul Cailor, Izvorul Cailor și Cascada Cailor.

Cascada-Cailor_detaliu-BAccesul spre Cascada Cailor se face ușor, fie că se alege drumul pe jos de la Borșa, mergând circa o oră și jumătate, pe o potecă prin valea formată în dreapta stațiunii, fie că se alege telescaunul din stațiunea Borșa. De la telescaun se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.

În inima muntelui, aproape de cascadă, există un singur refugiu, aflat în apropiere, în Poiana Ştiol.

Cascada-Cailor_integralaOrașul Borșa este situat într-un culoar depresionar mărginit de Munții Maramureșului și Munții Rodnei, în județul Maramureș, la 80 de kilometri de Sighetu Marmației și la 145 kilometri de Baia Mare. Borșa se află la o altitudine de aproape 700 metri și este cel mai important punct de plecare pentru călătoriile spre Munții Rodnei. Mai mult, Borșa se află între două arii importante, aflate sub protecție: Parcul Natural din Munții Maramureș și Parcul Național din Munții Rodnei.

Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali, cu o suprafață de 47.227 de hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervație a biosferei în 1979.

Munții Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, fiind cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Culmea principală, cu o lungime de peste 50 kilometri și o lățime de 30-40 kilometri, fiind orientată de la est la vest, este abruptă spre nord și domoală spre sud. Relieful este tipic alpin, format din creste semețe, culmi prelungite, circuri glaciare și văi drenate de cursuri repezi de apă, care formează numeroase repezișuri și cascade. Între Vârful Pietrosu Mare (2.303 m) și Vârful Gropilor (2.060 m) creasta formează un arc de cerc cu deschidere spre vest.

Sursa foto: emaramures.ro/

Comentarii

comentarii