http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Mugurii și semințele de zâmbru. Bunătăți și leacuri

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Zâmbrul este un conifer admirabil. Din păcate din ce în ce mai rar în pădurile noastre, încă des întâlnit în Europa Centrală, în Alpi, zâmbrul este un una din cele mai vechi specii de confere care vine din negurile istoriei, de dinainte ca omul să fie om.

Pe lângă lemnul prețios, cu aromă puternică (mobila de zâmbru este extrem de prețioasă și are o aromă specifică care persistă zeci și zeci de ani), semințele, acele și conurile de zâmbru sunt ingrediente pentru unele preparare tradiționale. Cele mai multe nu-s specificie României, ci mai ales Italiei și Germaniei, unde exemplare de zâmbru sunt mult mai des întâlnite.

Citeste si: Zâmbrul, coniferul de 1000 de ani

Semințele de zâmbru se pot culege din conurile căzute sau adunate de pe ramuri și se folosesc în moduri similare semințelor de pin comun. Semințele sunt încapsulate într-o coajă tare care se sparge, însă, ușor. Semințele de zâmbru se pot mânca crude sau prăjite, în coajă sau cu tot cu coaja.

semințe de zâmbruMugurii tineri de zâmbru și conurile verzi, sunt foloste pentru prepararea de siropuri după modelul siropului din muguri de brad. Mugurii și conurile sunt puse în alcool, iar aroma rezultată a băuturilor este cu totul specială. În plus bauturile au și proprietăți medicinale, fiind utile în tratarea afecțiunilor pulmonare a astmului, răcelilor, mult mai eficient decât mugurii de brad. Au și proprietăți antiinflamatorii.

Citeste si: Tocană de cartofi la ceaun. Rețeta lui nea Ion, ciobanul

Sirop din conuri de zâmbru. Conurile tinere, încă moi se spală și eventual se taie în bucăți. Se pun îndesate în borcane și peste ele se toarnă zahăr cat să acopere toate golurile. Se acoperă bine conurile cu zahăr și se pune capacul cat mai ermetic se poate. Borcanele se țin la loc cald, cu temeperatură cât mai constantă, dar ferite de razele soarelui. Borcanul trebuie scuturat bine începând din a doua zi, in fiecare zi pentru a-l uniformiza. Zaharul va extrage toate sucurile și nutrienții din conuri, iar în câteva zile se va forma un sirop natural de zâmbru. În 7-10 zile se formează un usc galben-portocaliu. Preparatul este gata când toate cristale de zahar s-au topit și conurile plutesc în sirop. În acest moment siropul se strecoară s epune în sticle mici, bine închise și se păstrează la frigider (nu se fierbe, nu se sterlizează). Se poate păstra trei-cinci luni. Este bun de baut cu apă sau apă minerală sau de luat ca atare în gripe, boli virale și afecțiuni actute pulmonare. Combate astmul și tratează bronșitele.

Citeste si: Miere si alte bunătăți de la munte

Cu acele de zâmbru macinate sau zdrobite se aromatizează mancărurile de cartofi, supele și sosurile.

Semințele crude sunt adaugate în mâncărurile cu orez, împreună cu ciuperci sau legume.

Italienii fac, după o retetă doar a lor, ceea ce ei numesc Grappa di cirmolo, un rachiu din conuri tinere de zâmbru.

Din mugurii de zâmbru se poate face ceai cu efect antinflamator și antibacterian puternic.

În Italia se acele se usucă, se macină până devin o pudră fină care se adaugă în untul de casă sau în brânzeturile fermentate. Acele conservă alimentele și le conferă o aromă încântătoare.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii