http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Supă de găină la cuptor

Alegerea Editorului BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Supa de găină făcută în cuptorul de copt odată cu pâinea este o rețetă tradițională preparată în județul Sălaj.

Condiția esențială pentru reușită este o gaină grasă de țară la care se adaugă un cuptor bun, în care de regulă se coace pâinea, adică un cuptor cu temperatură constantă, care să nu ”ardă”. O oala de lut smălțuită este ultimul detaliu necesar.

Francezi spun că cea mai bună supă se face din găina neagră, așa că pentru o supă de găină la cuptor, perfectă pune pe listă o găina neagră. Îți mai trebuie doi morcovi, un pătrunjel, o țelină mică, un ardei gras dulce, câțiva căței de usturoi întregi, o ceapă mare, sare și câteva boabe de piper.

Citeste si: Ciorbă de pătrunjel. Rețete tradiționale românești

Găina se porționează în bucăți și se pune pe foc cu apă rece. După ce s-a adunat toată spuma se pun legumele, mirodeniile și apoi capacul care se sigilează de jur împrejur cu aluat de pâine.

Se dă oala în cuptor. În Sălaj, lângă oala cu supă se pun și două tăvi cu pâine la copt. Totul stă în cuptor, fără să fie nevoie să umbli circa 0 iră și jumătate. Când este gata pâinea este gata și supa.

Desigilezi capacul și pui o mană zdravănă de pătrunjel. Supa se mănâncă fierbinte cu pâine proaspătă, cu legumele din zeamă. Supa este foarte impede și galbenă. La final canea de găină se mănâncă cu hrean ras sau mujdei ori, pentru cei sensibili cu smântână.

Comentarii

comentarii