http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Păstravul afumat și o poveste

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Păstravul nu-i pește, ci drac împielițat. Asta dacă îți pui mintea cu el și vrei să-l prinzi, tu cu undița ta. O soluție este să-l iei din păstravării, dar dacă te respecți pe tine, natura și păstravul merită chinul de a-l prinde cu undita. În fine să zicem că ai niste păstrăvi și că te încumeți să faci cum fac oamenii de la munte (din Bucovina, din Bistrița sau din Făgrăraș) cu păstravul prins cu respect, cu undița, și să-l afumi.

păstrav (2)Citeste si: Miere si alte bunătăți de la munte

Prin unele locuri este păstrat împachetat în cetină de brad, sau hârzob, un fel de palete făcute din salcie si îmbrăcate în cetină de brad. Cetina este conservant natural, ferește de mucegai și dă aromă. Prin alte locuri se țin atârnați, după ce au fost ținuți în sare și afumați.

Păstravul de curăță. Se lasă capul. Se dau cu sare din belșug și pe afară și pe înăuntru. La un kilogram de pește merg vreo 150 de grame de sare. Sarea se amesteca cu cimbru, piper macinat (mult) și foaie de dafin măcinata. Se așeaza peștii unii peste alții și se lasă la răcoare cel puțin o zi și-o noapte. Răcoare înseamnă sub 15 grade. Peștii se sucesc pe toate părțile la fiecare 8-10 ore și se mai pune sare, până se termină toată sarea pregatită.

Citește și: Fragi cu smântână și mămăligă

Se agață apoi în afumătoare, de coadă (la afumătoare peștele stă cu capul în jos). Între lateralele burții se pune bețe de lemn de brad (se țin în apă o zi, două înainte), ca să stea burta peștelui desfăcută în fum. Fumul se face din lemn de fag verde și rumeguș uscat. Flacăra trebuie să fie mică, temperatura în afumătoare scăzută (50 de grade cel mult), ca să se topească grăsimea și să se usuce pielea. Se pune apoi peste foc – care nu trebuie să facă jar, iar temperatura în afumătoare trebuie să fie mereu tolerată de mână, la nivelul peștilor – mult rumeguș, fire de mentă și lămâiță și se mai lasă peștele 8-10 ore. La final, în ultimele două ore se pune cetină de brad. Se mai pot pune conuri de brad, scoarță de brad sau rumeguș de brad, dar numai la final, pentru aromă și conservare.

Citește și: Mugurii și semințele de zâmbru. Bunătăți și leacuri

Păstravul afumat se răcește pe crengi de brad. Se poate păstra circa 30 de zile toamna și 60 de zile din decembrie încolo.

Unde-i povestea? Asta a fost!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii