http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Fragi cu smântână și mămăligă

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Am auzit prima dată de fragi cu smântână și mămăligă de la o prietenă care a crescut la Gura Humorului, printre dealurile Sucevei, la poalele munților. M-am mirat și m-am gândit că este o combinație cel puțin ciudată. Apoi am avut NOROCUL să gust și să mă bucur de aceasta minunăție. Mai mult, am aflat că în toată zona de dealuri, la poalele Carpaților Orientali, pe partea lor dinspre Moldova, din Suceava, pâna în Vrancea, și mai ales pe Valea Bistriței se mănâncă așa ceva. Pentru mulți poate părea un desert, dar fragii cu smântână și mămăligă sunt un fel de mâncare.

fragi cu smântână (2)
Poți să găsești această combinație unică și senzațională în toate localitățile de la poalele Ceahlăului, unde oamenii au acces la aceste fructe sălbatice. Și nu se folosesc doar fragi, ci și mure, afine și alte fructe de pădure, singure sau amestecate.

Citeste si: Tocană a la Gorj

Există două variante. Una simplă unde fructele de pădure sunt ușor strivite cu furculița și amestecate cu câteva linguri bune de smântână grasă și rece. Totul se răstoarnă peste o mămăligă vârtoasă, pusă pe fund de lemn, în mijlocul căreia se face o adâncitură, în care se pune crema de smântână cu fragi.

Există și o variantă mai simandicoasă, în care peste amestecul de fragi cu smântână se adaugă miere și nucă mărunțită. Totul se așează pe aceiași mămăligă galbenă și fierbinte.

Cu mămăligă, în această parte de țară se mănăncă gemuri de prune, de fragi sau de corcodușe. De regulă gemurile tradiționale se fac cu suc de mere de vara, pe care femeile le zdrogeau și le fierbeau în apă până ce rezulta un sirop gros și dulce pe care îl foloseau pentru a lega gemurile de fructe.

Citeste si: Fiertura cu mămăliga și carne de oaie a lui nea Toma

Pot să mai spun că dacă ai ocazia să guști așa ceva, vei înțelege ce se poate mânca în Rai.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii