Titulatura de Parc Național se referă mereu la zone unice care trebuie protejate și conservate, dar uneori aceste zone sunt cu adevărat unice. Este și cazul parcului Național Cozia, un loc cu adevărat unic, nu doar în România, dar în această parte de lume.
Parcul Național Cozia este situat în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, întregul masiv al Masivului Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului, acoperind o suprafață de peste 17.000 de hectare. Aria Parcului Național Cozia se întinde în partea estică a județului Vâlcea (aproape de graniță cu județul Argeș), pe teritoriile administrative al orașelor Brezoi și Călimănești și pe cele ale comunelor Berislăvești, Perișani, Racovița și Sălătrucel și este străbătută de drumul național DN7, care leagă municipiul Râmnicu Vâlcea de orașul Tălmaciu, aceasta fiind și cea mai bună cale de acces în zonă.
Dar, cum este înconjurat aproape din toate părțile de zone joase, masivul Cozia și Parcul Național Cozia beneficiază de o rețea de drumuri aproape inelara, care leagă toate localitățile pe șoșele sau cale ferată. Căi de acces rutier sunt DJ 703 G Călimănești-Sălătrucel-Berislavești-Dăngesti; DJ 703 H Caineni-Boisoara-Perisani-Poiană-Salatrucu; DN 7 A către Brezoi-Voineasa.
Citeste si: Trasee în Parcul Național Călimani
Parcul are în centrul lui Masivul Cozia ce se înalță pe stânga râului Olt, alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaților Meridionali. Masivul face parte din prelungirile sudice ale Munților Făgăraș, alături de masivele Frunții si Ghițu. Suprafața sa este de cca 77 kilometri pătrați. Cel mai înalt vârf are 1.668 metri – Vârful Ciuha Mare, cunoscut și sub numele de Vârful Cozia.
Prima propunere de instituire a Parcului Național Cozia a fost formulată în 1966, dar sin motive care țij de politica vremilor, de unele interese ale așa numitelor ”gospodării de partid” o decizie explicită nu a fost luată decât târziu în 2000, și atunci numai după presiuni ale Uniunii Europene. Ca toate zonele declarate Parcuri Naturale sau zone protejate acestea sunt considerate de autoritățile obligate să le administreze ca fiind o gaură în care se duc fonduri ”utile” pentru alte destinații. Din fericire mare parte din gestiunea banilor alocați întreținerii și conservării arealelor protejate se face sub supravegherea Uniunii Europene, așa că de voie, de nevoie, aceste rezervații sunt ocrotite și relativ ferite de exploatare barbară.
Citeste și: Paradisul de rocă din pădurea seculară. Parcul Cheile Bicazului-Hășmaș
Parcul Național Cozia include rezervația naturală Pădurea Călinești – Brezoi, arie protejată (cu o suprafață de 200 hectare) de importanță geomorfologică (conglomerate de Brezoi), floristică și peisagistică excepțională.
Întreg Parcul Național Cozia reprezintă un areal montan cu o mare diversitate geologică și geomorfologică (de la relieful carstic cu vârfuri ascuțite, turnuri, ace, creste calcaroase, peșteri, cheiuri, văii), până la păduri, pajiști și fânețe care dispune de mai multe tipuri de habitate. În zona Parcul Național Cozia sunt păduri aluviale cu Arin Negru, păduri dacice de fag, stejar, carpen și zone cu grohotișuri și ravene, tufărișuri alpine și fânețe montane ce adăpostesc o gamă diversă de floră și faună specifică lanțului meridional al Carpaților. Lor se adaugă șase specii de mamifere: ursul brun, lupul, râsul, liliacul comun, liliacul mare cu potcoavă și liliacul cu urechi late, doi amfibieni: ivorașul-cu-burta-galbenă și tritonul cu creastă, precum și șapte specii de nevertebrate rădașca (protejată în mod special), cosașul transilvan, croitorul mare al stejarulul, croitorul cenușiu al stejarului, cosașul-de-munte-cu-picioare-roșii, o specie de greiere endemică pentru zona Cozia și un cărăbuș din specia Carabus variolosus.
Citeste si: Cel mai mare parc natural din România. Munții Maramureșului
Flora din parcul Național Cozia este foarte bogată în rarități floristice, printre care: angelică, garofițe și alte plante care se găsesc doar aici.