http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Tocană a la Gorj

Masivul Fagaras Rețete la ... altitudine înaltă

Este un gen de mancare pe care dacă l-ai mâncat o singură dată nu o mai uiți, și-i duci dorul. Nu-i o mancare pentru simandicoși, nici pentru cei care numără caloriile, dar e aspră, aromată, gustoasă, iute și aprigă așa cum stă bine mâncărurilor de la munte.

Tocană a la Gorj

Tocană a la Gorj se face cu carne de miel sau oaie, cu untură de porc și cu vin, ceapă și usturoi, toate puse în ceaun, afară, la foc zdravăn de lemne.

A prepara Tocană a la Gorj este un fel de ritual, pe alocuri păgân.

Cum se face? Taie în bucăți potrivite carnea de miel. Fă focul sub ceaun și pune cateva linguri cu untură albă de porc. Pune carnea de miel și las-o să se rumenească bine. Pune apă, și acoperă cu capac ceaunul să fiarbă carnea la foc iute și aspru vreo două ore. Toacă în bucăți mari vreo 5-6 cepe mari și pune-le peste carne. Pune sare, usturoi sfărămat în pumn, vreo trei căpățâni și vreo doi ardei iuți. Lasă-le pe toate împreuna vreo jumătate de oră, cât să înceapă să sfârie.

Citeste si: Fiertura cu mămăliga și carne de oaie a lui nea Toma

Pune vreo 4-5 cârnați de oaie uscați și afumați, tăiați în bucați mari și când se pornește din nou să sfârâie și să pocnească stinge totul cu două căni mari de vin roșu de butoi și lasă să se amestece toate încă vreo jumătate de oră fără să mai pui lemne sub ceaun, doar la jar. Pune vreo trei legături de verdeață amestecată: mărar și pătrunjel și pune în farfurii cu tot cu sosul gros, roșu-vinețiu și gras. Se mănâncă cu mămăligă rece sau pâine coaptă în vatră. E minunată Tocana a la Gorj, iute și alunecoasă.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii