http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cheile Râmețului – trasee și detalii

Carpatii Occidentali Muntii Apuseni TRASEE

Aiudul este punctulul de plecare sau de orientare spre Cheile Râmeților. Cheile Râmețului alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip mixt), situate în estul Munților Trascău (situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul și nu depăşesc 1400 metri). Drumul spre satul Rameț pornește din vestul Aiudului. Până la Cabană Slobodă există un drum asfaltat. Urmează o porțiune de macadam care urcă prin pădure, în serpentine lungi, până la 750 de metri, de unde continuă pe o creastă care e cumpănă de ape dintre bazinele Mureșului și Arieșului.

Priveliștea este copleșitoare, dar blândă. Piscuri și chei calcaroase se desfășoară cât vezi cu ochii. Drumul intră în satul Ramet, apoi, puțin mai încolo, coboară în Valea Mănăstirii și urcă iar până spre 1.000 de metri, traversând satul Brădești. Din Valea Mănăstirii urmezi alt drum, unul care pune la grea încercare suspensiile mașinii și nervii șoferului deopotrivă. La volanul unei berline normale e un coșmar, de aceea mai potrivit este un autoturism cu gardă înaltă și scut metalic la motor. Dacă reușești să treci cu bine de toate capcanele, dai direct în capătul dinspre aval al Cheilor Rametilor, chiar în spatele Mănăstirii Râmeț, cel mai vechi așezământ ortodox de acest fel din Transilvania. Mănăstirea este păstrătoarea unei bogății de odoare bisericești, icoane pe lemn și obiecte medievale.

cheile râmețului bun

Dacă vrei să te bucuri pe îndelete de frumusețea locului, poți găsi găzduire la măicuțele foarte ospitaliere sau la Cabană Ramet, aflată la 800 de metri mai sus.

Cum ajungi pe Cheile Râmețului

Un traseu foarte spectaculos care pornește din Aiud, oraș aflat pe Drumul European 81, între Albă Iulia și Turda. Se pleacă spre satul Râmeț din vestul Aiudului. Un indicator arată direcția Ramet-Abrud. Șoseaua este asfaltata până la Cabană Slobodă (7 kilometri). Se continuă pe un drum de macadam (5 kilometri), până la marginea superioară a satului Râmeț.

Rezervația naturală Cheile Râmețului, reprezintă două masive săpate în calcare mezozoice jurasice (marne, gresii conglomerate, bazalte), o zonă de chei, cu multe forme carstice (doline, turnuri, peșteri, masive de grohotișuri, turnuri, creste), înconjurate de păduri, pajiști și fănețe.

Zona Râmeţi este în mare parte o arie naturală protejată, aici există 8 rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mânăstirii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Cetii, Poiana Narciselor.

În partea de est şi de vest rezervaţia Cheile Râmețului, cu o suprafață de 150 hectare este delimitată de glacisul care înconjoară versanţii abrupţi ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud şi coboară vertiginos în Valea Geoagiului. Limita nordică este formată de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de pădurea din apropierea cotei de 1135 m şi se continuă spre est şi spre vest la marginea abruptului, iar cea sudică o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins între cotele 1158 m şi 1166 m, dominate de vârful Piatra din Chei (1189). Zona tampon o constituie o fâşie lată de circa 200-300 m, care înconjoară zona strict protejată şi cuprinde în cea mai mare parte pădurea limitrofă, inclusă de silvici în Clasa I de protecţie, şi câteva areale cu păşuni şi fâneţe.

cheile râmețuluiTrasee

1. Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Brădeşti – Peştera Huda lui Papară – Valea Morilor – Sălciua. Marcaj: cruce albastră. Durata: 6-8 ore.

Traseul este dificil și necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei. SAccesibil turiștilor antrenați, bine echipați și numai ân zile frumoase.

2. Cabana Râmeţ – Cheile Râmeţului – Cheia – Modoleşti – Cabana Întregalde. Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore.

Traseul este dificil, necesită traversarea cheilor pe firul apei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.

3. Cabana Râmeţ – satul Valea Uzei – satul Olteni – satul Râmetea. Marcaj: bandă roşie. Durata: 8 ore. Traseul principal de creastă al Munţilor Trascău, continuă prin Moldoveneşti şi Cheile Turzii până la Cluj-Napoca.

Traseul este relativ ușor, dar lung.

Comentarii

comentarii