Nu avem intenția de a face publicitate gratuită companiei Vodafone, dar trebuie să admitem că aplicația Salvamont dezvoltată de aceștia este cu adevărat utilă. Trebuie făcut din capul locului precizarea că aplicația este utilă doar dacă ai semnal pe telefon, iar harta care arată zonele de acoperire Vodafone, scoate foarte bine în evidență tot lanțul Munților Carpați cu ceva excepții: Bucegii, Făgărașii și unele zone mai umblat din Apuseni. În rest Carpații în zonele de creastă, prin văi și mai ales prin Orientali nu prea … vorbesc la telefon, indiferent de rețea.
Dar și așa aplicația este mai mult decât binevenită. Salvamont este aplicația oficială a Asociației Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), realizată în parteneriat cu Vodafone România. În 2014 aplicaţia Salvamont powered by Vodafone a depăşit 135.000 de descărcări, în creştere cu 125% faţă de 2013, şi a ajuns la 40.000 de utilizatori unici lunar. Aplicaţia este compatibilă cu smartphone-urile Android şi iOS, poate fi descărcată gratuit de către clienţii tuturor operatorilor de telefonie mobilă şi va fi – curând – disponibilă şi pentru terminalele Windows Phone. Există și o variantă în limba engleză, pentru Android, iOS şi Windows Phone.
În plus aplicație permite apelarea serviciului Salvamont la numărul 0Salvamont (0725826668), gratuit și cu tarif normal pentru toate rețelele.
Pentru sezonul de iarnă există o anexă a aplicației ce include un ghid complet, actualizat în timp real, cu informaţii despre starea zilnică a zăpezii şi calitatea pârtiilor de schi, cabane, traseele montane practicabile şi condiţiile meteo.
Aplicația are o rublică SOS, prin intermediul căreia pot solicită ajutorul echipei Salvamont, trimiţându-le automat acestora poziţia GPS, pentru o localizare cât mai exactă şi rapidă. Totul este să ai acces la internet și acoperire pentru rețeaua ta de telefonie mobilă.
Aplicația stabilește pentru cel care utilizează serviciile acesteia și apelează secțiunea SOS un tranfer complet de date între dispeceratul Vodafone al salvamont și cel în cazuă, care include informații referitoare inclusiv la nivelul bateriei telefonului, plus traseul, altitudinea și coordonatele celui în cauză.
Dispeceratul este activ 24 de ore din 24, și poate transmite informații cître cea mai apropiată echipă Salvamont raportat la cel care are nevoie de ajutor. Locația utilizatorului este identificată doar la cererea utilizatorului folosind funcția GPS. Se poate păstra funcția de localizare activă și pe durată parcurgerii unui traseu mai lung, pentru a informă echipă Salvamont pe întreagă perioadă a deplasări, datele fiind înregistrate în banca de date a operatorului.
Este remarcabil faptul că traficul pe interne prin aplicație este gratuit și nelimitat.
Aplicația are și rol de informare activă pentru că se presupune că cei care o folosesc sunt împătimiți ai munților, și trasmite celor care au aplicația descărcată pe telefon notificări cu noutăți legate de trasee de munte, cabane, condtiții meteo, pârtii din întreagă țara.
Mai trebuie spus că Vodafone susține Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România înclusiv financiar, în 2014 fiind alocați acesteia 128.000 euro.