http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cele mai frumoase trasee din Bucegi

Alegerea Editorului Carpatii Meridionali Masivul Bucegi

Cele mai frumoase trasee și, implicit cele mai vizitate locuri din Bucegi rămân Sfinxul și Babele, dar după acestea urmează alte câteva puțin cunoscute turiștilor ocazionali, dar iubite și cunoscute de montaniarzii adevărați.

trasee din Bucegi (4)

Încercăm să enumerăm câteva dintre cele mai frumose și mai puín cunoscute trasee din Bucegi fără intenția de a face un top al acestora pentru este greu de clasificat frumusețea Bugecilor și a locurilor sale minunate.

Babele și Sfinxul sunt cele mai vizitate monumente ale naturii, formate de-a lungul timpului datorită ploilor și eroziunii vântului, însă foarte puțini dintre miile de turiști care urcă în fiecare an pe platoul Bucegi știu, însă, că aici există multe alte forme și figuri asemănătoare care pot bucura ochiul și sufletul, cum ar fi: Delfinul, Broasca, Gemenii, Câinele, Împăratul sau Șopârla. Toate sunt pe platorul Bucegilor și sunt opera vântului, a ploșii și a variațiilor de temperatură.

Citeste si: Bucegii, bulevardul alpin al României

Simbolul Bucegilor: Monumentul Eroilor (Crucea de pe Caraiman). Această cruce înaltă de 33 de metri a fost construită la inițiativa Reginei Maria, între anii 1926 și 1928 de către CFR, în memoria eroilor căzuți în luptele de pe Valea Prahovei în primul război mondial.

Parcul Natural Bucegi ascunde numeroase locuri sălbatice care merită descoperite. În zona de sud a masivului se află o spectaculoasă carieră de piatră roșie dar și cele mai înguste chei din Europa. Sunt zone în masivul Bucegi unde numai vântul, susurul apei sau vulturii pot tulbura liniștea locului.

trasee din Bucegi (3)

“Podul cu Flori”, cariera de calcar ce merită văzută măcar o dată în viață, la care se poate ajunge doar cu piciorul după traversarea lacului Bolboci. Aici, trona vârful Zănoaga, cu o înălțime de 2.240 de metri, dar căruia i s-a retezat toată partea superioară pentru cariera de piatră necesară barajului Bolboci. După încă vreo două ore de mers se ajunge la ”Cascada celor 7 izvoare”, o minune a naturii. Oamenii locului spun că însuși dacii cu zeul lor suprem Zamolxis își luau apa din aceste izvoare, iar odată cu ea, forța și energia. Tradiția mai spune că toți cei care beau apa celor 7 izvoare se vindecă de orice boală.

Citeste si: Cabana Caraiman, casa din vârful Bucegilor

Un alt obiectiv și totodată unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi este turbăria “Lăptici”, situată tot în apropierea lacului Bolboci, la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri și care a deschisă oficial publicului larg din 2014. Turbăria ‘Laptici’, aflată la cea mai înaltă altitudine din țară, era cunoscută mai ales specialiștilor atrași de biodiversitatea faunei și florei de aici, însă conducerea Parcului Natural Bucegi a hotărât amenajarea acesteia, astfel încât oricine să poată avea acces în micul paradis, unde există o mare varietate de mușchi și ierburi care cresc pe un strat de turbă de peste un metru. Turiștii pot vedea aici salcia bicoloră, mușchiul de turbă, bumbăcărița, dar și două specii de jneapăn. Tot aici trăiește și tritonul carpatic. În plus, acesta este singurul loc din țară în care se găsește “salcia de turbă”, o specie care a supraviețuit erei glaciare.

trasee din Bucegi (1)

Traseul pentru turiști este de aproape 800 de metri, pe un podeț de lemn, unde sunt amplasate panouri de informare și prezentare a speciilor protejate, dar și locuri de odihnă. Parcul botanic se întinde pe o suprafață de 15 hectare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii