http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee în Munții Ceahlău

Alegerea Editorului TRASEE

Munții Ceahlău sunt inima Moldovei și mândria Carpaților Orientali. Bogăția floristică a Masivului Ceahlău, vulnerabilitatea ecosistemului montan și frumusețea peisajelor au determinat declararea în acest spațiu muntos a Parcului Național Ceahlău, cu o suprafață de 7742 hectare. În cadrul acestuia sunt incluse ca arii naturale protejate: Rezervația „Polița cu Crini” (370 ha), Cascada Duruitoarea (1 ha) și s-a creat o zonă de cercetare științifică, cu o suprafață de 5830 ha, cuprinsă între Complexul Lespezi, Piciorul Șchiop și Scaunele Zeilor – Ocolașul Mare, la sud.

traseu_1mapTraseu Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roşu – cabana Dochia
Marcaj: punct albastru  de la Cabana Izvorul Muntelui la Curmătura Lutu Roşu și bandă albastră de la Curmătura Lutu Roşu la cabana Dochia. Traseul are o lungime de peste cinci kilometri și o dificultate medie. Durata traseului este de circa patru ore, traseul fiind practicabil tot timpul anului, cu echipament de munte.

Cabana Izvorul Muntelui (aflată la 797 metri altitudine) reprezintă punctul de plecare pentru trei trasee turistice. Se pleacă de la cabană şi se urmează poteca prin pădure, pe malul stâng al pârâului Izvorul Muntelui, într-un urcuş relativ uşor. După ce se traversează şoseaua asfaltată, se continuă traseul marcat până într-un punct unde sunt instalate o bancă şi o masă de metal. Acest loc se numeşte “La Arsuri” şi este situat la aproximativ 200 metri de Curmătura Lutu Roşu, la altitudinea de 1015 metri.

De “La Arsuri” poteca îşi schimbă direcţia spre stânga şi începe să urce pe Culmea Răchitiş. După câteva serpentine, drumul continuă în lungul coastei, panta se accentuează, devenind din ce în ce mai dificilă. După aproximativ 45 de minute, la marginea unei rarişti de pădure întâlnim amenajat un loc de popas. În această zonă de foioase, ca de altfel şi în zonele pădurilor cu poieni şi lăstărişuri, în cele cu izvoare, mlaştini şi bălţi, este posibil să vezi cerbul carpatin.

De la locul de popas, printre copacii rari, se deschide o privelişte spre valea Izvorul Muntelui, o porţiune din Piatra Lată din Ghedeon, iar mai departe se văd ţancurile din Ocolaşul Mare. Continuând ascensiunea se ajunge pe celălalt versant, de unde se pot admira vârful Toaca şi Panaghia, iar în vale se văd Piciorul Sihastrului şi valea Izvorul Alb. Poteca continuă când pe curbă de nivel, când în serpentine, de o parte şi de alta a Culmei Răchitişului. La un moment dat se întâlneşte un panou ce avertizează că s-a ajuns în perimetrul denumit “Poliţa cu Crini”, declarat rezervaţie ştiinţifică încă din anul 1941.

După ”Poliţa cu Crini” traseul se continuă pe curbă de nivel, printre blocuri mari de calcar. În aproximativ 10 min. se iese, printr-o poiană mică, la baza Turnului Răchitiş, unde este amenajat şi loc de popas cu bănci şi mese din metal. Întreaga poiană este dominată de un bloc masiv de calcar, numit “Piatra cu Apă”. Pe această stâncă se pot remarca endemite precum pelinuţă (Artemisia petrosa) şi cădelniţa (Campanula carpatica). Poteca marcată continuă prin pădurea de molid, din loc în loc ocolind pereţi mici alcătuiţi din conglomerate. Pe parcursul traseului pot fi întâlnite plante ocrotite, precum ciuboţica cucului (Primula Officinalis) şi omagul (Aconitum toxicum). După câteva serpentine, într-un urcuş tot mai dur, se ajunge deasupra unui perete abrupt, de unde se poate vedea valea Izvorul Muntelui, Turnul Răchitiş şi abrupturile din Ocolaşul Mare. De aici, în scurt timp, traseul marcat duce la baza unui grup stâncos denumit “Detunatele”.

De sub Detunate, se urcă uşor câteva serpentine. Pe ultima porţiune a traseului se traversează o zonă cu jnepeniş şi molizi, apoi se urcă prin “jgheabul cabanei” şi se ajunge direct în faţa cabanei Dochia. În timpul iernii şi primăverii, pentru evitarea avalanşelor ce pot apare pe ultima porţiune a traseului, acesta este deviat prin partea dreaptă, pe o potecă marcată cu stâlpi de orientare. Din faţa Cabanei Dochia se deschide o panoramă deosebită spre Culmea Răchitiş, valea Izvorul Muntelui şi Ocolaşul Mare.

traseu_2mapTraseul Cabana Izvorul Muntelui – Stânca Dochiei – Santinela – Jgheabul cu Hotar – cabana Dochia.
Marcaj cu triunghi albastru. Lungimea traseului este de aproape șase kilometri, are grad de dificultate mediu și poate fi parcurs în 3-4 ore. Traseu practicabil tot timpul anului

traseu_4mapTraseul Stațiunea Durău (780 m) – Cabana Fântânele (1235 m) – Căciula Dorobanțului – Pe sub Vârful Piatra Lată – Pe sub Panaghia – Pe sub Vârful Toaca (1900 m) – Vârful Lespezi (1805 m) – Cabana Dochia (1770 m). Traseul este marcat cu bandă roșie, durează 3- 4 ore. Dificultatea este medie, iar traseul este practicabil tot timpul anului.

traseu_5mapTraseul Stațiunea Durău (780 m) – Poiana Viezuri (Vesuri) – Cascada Duruitoarea (1250 m) – Poiana Scăiușului – Polița cu Ariniș (1555 m) – Curmătura Piciorul Șchiop (1765 m) – Cabana Dochia. Traseul este marcat cu cruce roșie, durează 4-5 ore, are dificultate medie și poate fi parcurs tot timpul anului, dar în zilele cu vreme frumoasă și cu echipemant de munte adecvat sezonului.

traseu_5mapTraseul Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Clăile lui Miron – Ocolaşul Mic – cabana Dochia
Marcaj – bandă roşie (Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor) și cruce albastră (Poiana Maicilor – Clăile lui Miron – Ocolaşul Mic – cabana Dochia). Traseul are circa șapte kilometri și s epoate parcurge în 4-5 ore. Traseul este relativ ușor și poate fi practicat tot timpul anului, cu echipamentul adecvat.

Sursa foto: www.ceahlau.ro

Comentarii

comentarii