Parcul Natural Munții Maramureșului este cel mai mare parc natural din România, cu o suprafață de 148.850 de hectare, din care fondul forestier ocupă 85.000 hectare și a fost inaugurat la 15 iulie 2005.
În acest cel mai mare Parc Natural din România se urmărește protejarea și dezvoltarea naturală a diversității biologice, în paralel cu deschiderea de trasee turistice și promovarea valorilor ecoturismului și încurajarea activităților tradiționale ale populației locale.
Citeste si: Floarea Rodnei, Saussurea Porcii, dispărută și regăsită
Parcul Natural Munții Maramureșului este situat în partea de nord-vest a României, în nordul județului Maramureș, în zona localităților Borșa, Moisei, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Leordina, Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte, Petrova și Bistra, incluzând masivul Munții Maramureșului și Bucovinei până la frontiera româno-ucraineană, și aparțin lanțului muntos al Carpaților Orientali. Munții Maramureșului (cel mai înalt masiv montan aflat la granița nordică a țării, ce atinge altitudinea maximă de 1.957 metri în Vârful Farcău) se află în partea nordică a Orientalilor, învecinându-se la est cu Obcinele Bucovinei, la sud cu Munții Rodnei și Depresiunea Maramureșului, iar la nord cu Masivul Rakhiv, din țara vecină, Ucraina.
Relieful montan al parcului se caracterizează printr-o diversitate a formelor, în funcție de modul de formare și de era geologică în care s-a format. Astfel, regăsim aici relief glaciar, periglaciar, vulcanic, structural, precum și zone cu relief dezvoltat în roci cristaline și calcare.
Datorită diversități și importanței formelor de relief, în parc există patru arii protejate: Stâncăriile Sâlhoi-Zâmbroslavile (5 ha), Cornu Nedeii — Ciungii Bălăsânii (800 ha), Farcău-Vinderel-Mihailecu (100 ha) și Poiana cu narcise Tomnatec-Sehleanu (100 ha). Pe lângă acestea, în zonă se găsesc peste 30 de peșteri de dimensiuni reduse, precum și câteva cascade.
Flora și fauna Parcului se caracterizează printr-o biodiversitate excepțională. Flora este reprezentativă pentru Carpații Orientali, incluzând un număr mare de plante endemice, dar și multe specii rare sau protejate prin lege precum arnica, bulbucul de munte, floarea de colț, papucul doamnei, campanula, roua cerului.
Citeste si: Trasee în Munții Postăvarul
Zona Parcului reprezintă un areal montan cu păduri de conifere, foioase, arbuști, cu pajiști, goluri alpine, stâncării și văi. Acestea adăpostesc și conservă mai multe specii de faună sălbatică, dintre care unele aflate pe lista roșie a IUCN și protejate prin Directiva Consiliului European privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică.
Printre mamifere se regăsesc specii, care au dispărut sau au devenit foarte rare în fauna Europei: râsul, nurca, lupul, ursul, vidra etc. De asemenea, între păsările protejate la nivel european se numără: acvila și cocoșul de munte, șoimul călător, ciocănitoarea verde, pupăza, sticletele, pițigoiul-moțat, huhurezul-mic.Râurile și lacurile adăpostesc specii rare: lostrița, păstravul, scobarul, lipanul, cleanul dungat.
Citeste si: Trasee în Parcul Domogled-Cerna
Printre atracțiile turistice ale zonei se numără și Valea Vaserului, unde circulă locomotiva denumită de localnici ”mocănița”, pe linia îngustă de cale ferată, cu o lungime de 46 km, dată în folosință în 1933.
Parcul Natural Munții Maramureșului a constituit și decorul pentru filmul documentar “Țapinarii — Tribul Muntelui” în regia lui Petru Pap, care a câștigat Premiul special al juriului pentru imagine la Festivalul internațional de scurtmetraje “Filmul de Piatra” (Piatra Neamț) din septembrie 2014.
Citeste si: Trasee în Parcul Național Călimani
Accesul spre Parcul Natural Munții Maramureșului se face din DN 18 pe ruta Baia Mare—Baia Sprie— Mara – Vadu Izei – Crăciunești – Rona de Jos – Petrova – Leordina – Vișeu de Sus.
Sursa foto: muntiimaramuresului.ro/