Dealurile și zonele sub-alpine sunt locuri de activitate maximă pentru albine, iar mierea de munte este mereu o delicatesă. Combinațiile pe care le fac apicultorii între mierea polifloră, mai ales, dar și mierea de salcâm cu diferite fructe și seminte sunt o încântare și un beneficiu major pentru sănătate. Zonele de producție a mierii sunt extrem de curate, dat fiind faptul că activitatea industrială a diminuat mult sau s-a oprit, ceea ce din anumite puncte de vedere este de bine.
Combinațiile de miere cu fructe de pădure, și ele culese tot din zone curate, sunt fantastic de bune. Aceste preparate nu rezistă mult în timp pentru că aciditatea fructelor fermentează în combinație cu mierea. Dar se pot păstra câteva săptămâni, la frigider. Cumpără mereu borcane mici și consumă-le repede.
Mierea cu cătină, mierea cu mure și mierea cu zmeură este hrana dumnezeiască! Mierea cu cătină este divină la gust la o săptămână după ce le pui împreuna, iar beneficiile pentru sănătate sunt uriașe. Proporția ideala este: trei sferturi de borcan de boabe de cătină și miere până se umple borcanul. Întoarce borcanul cu fundul în sus, și invers, la fiecare 12 ore și ține-l la frigider. Dulceața mierii intră în bobițele de cătină, iar acreala amăruie a cătinei în miere. Ce rezultă este de poveste.
Citeste si: Fiertura cu mămăliga și carne de oaie a lui nea Toma
Nu pot să nu laud și să nu povestesc despre mierea cu caise uscate. Am mâncat o singură dată așa ceva și pot să spun că dacă ai norocul să guști, nu mai uiți niciodată. Caise uscate în aer de munte, alintate cu miere de pădure… Probabil că zânele asta mănâncă!
Mierea cu zmeură se consumă de a doua zi după preparare. Umple borcanul cu zmeură până sus apoi pune miere până le acoperă. Încălzește ușor mierea pentru a o face mai fluidă.
Citește și: Ce mancam pe munte. Cele mai bune sfaturi
Cealală categorie, mierea cu seminte se poate păstra vreme îndelungată. Mierea cu nucă, cu seminte de floarea soarelui sau cu alune de pădure sunt pur și simplu fantastice. Le poți combina în ce proporție vrei, dar ideal este jumătate-jumătate. Se poate face și miere cu nucă măcinată. Va rezulta o pastă cu un gust pe care nu-l poate descrie nimeni în cuvintele potrivite. Pune mierea ușor încălzită (pui borcanul cu miere în apă la 40 de grade Celsius) peste nuca măcinată și amesteci bine cu o lingură de lemn. Amestecul trebuie făcut în vase de sticlă perfect curate și șterse. Sterlizează un borcan și bune amestecul. Căpăcește-l bine și ține-l în camară la loc întunecat și răcoros. Poți face la fel cu alune de pădure (crude) sau seminte de floarea soarelui dar întregi.
Nu există pe lumea asta ceva mai bun, mai simplu, mai hrănitor și mai curat!
Sursa foto: pixabay.com