http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Rețete vechi cu mămăligă. Tradiție și gust

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Odinioară, oamenii se hrăneau în general cam cu ce aveau în jurul gospodăriei, având astfel la dispoziție o gamă de ingrediente destul de limitată. Un astfel de ingredient de bază era făina de mălai, care era transformată în mămăligă, ce putea fi folosită în mai multe feluri. Din volumul “Atelierul lui Toma” am aflat câteva rețete ale unor astfel de feluri de mâncare, unele dintre ele fiind făcute de ciobani, la stână, dar nu numai de ei.

mămăligă (1)
Toate aceste rețete unede ingredientul principal eta mălaiul sunt de o simplitate care te pune pe gânduri, având două-cel mult trei ingrediente. Rezultatul este însă cu mult peste așteptări. Acestea pot fi considerate reșete tradiționale, care cu foarte mici îmbunătățiri își pot face loc pe orice masă.

Citește si: Ciorbă de pătrunjel. Rețete tradiționale românești

Topșa. Se face din apa, mălai, brânză de oaie și untură de porc.

Apa se pune la fiert cu sare. Când dă în clocot se adaugă făina de mălai și se lasă la fiert la foc potrivit, timp de 20 de minute. Trebuie să fie o mămăligă relativ moale, care se răstoarnă pe un und de lemn și se lasă să se răcească. Când este bine întărită se taie în bucăți. Untr-o cratiță se pune untură de porc. Se pun bucățile de mămăligă la oarecare distanță între ele, iar intre bucăți se presară brănză de oaie. Se pune un al doilea strat de bucăți de mămăligă, intercalat pe brănză, apoi golurile se umplu cu un strat de brânză. Se pune la cuptor preț de 15 minute să se intrepătrundă toate. Se mănăncă cu ceapă și slăninuță prăjită.

mămăligă (2)Miezura. Se face din ceapa, mămăligă veche de o zi, apa și untură de porc.

Se pune grăsimea de porc într-o cratiță la încins, după care se adaugă ceapa tăiată mărunt și se călește. Se pune sare. Se ia o bucată de mămăligă veche și se sfarmă cu mâna, după care se adaugă peste ceapa călită. Se amestecă se ține pe foc încă puțin și se mănâncă caldă. Pot spune că am mancat așa ceva în apuseni și este fantasic de bună.

Citeste si: Supă de răzălăi, supa din Apuseni

Mămăligani. Ingrediente apă, făină de mălai, brânză telemea, slănină, untură de porc și sare.

Într-o cratiță se pun apa cu sarea la fiert. Când apa dă în clocot, se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu până se îngroașă. Când mămăliga este gata o lăsăm să se odihnească. Slănina se taie mărunt și se prăjește. Se ia o altă cratiță, care se unge în interior cu unsoare de porc și se pune un strat de mămăligă, un strat de brânză sfărâmată, iar un strat de mămăligă, iar un strat de brânză sfărâmată, astfel încât ultimul strat să fie de mămăligă, iar deasupra se pune slănina prăjită. Se dă la cuptorul încins cinci minute.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii