Gospodinele din zona de munte a județului Alba – dar nu doar aici, ci și în tot Masivul Apusenilor, prepară din când în când o rețetă mai aparte, numită zamă sau supă de răzălăi, în care principalul ingredient îl reprezintă făina de grâu.
Rețeta zamei și a supei de răzălăi am gustat-o într-o casă de oameni veseli, harinici și buni păstrători ai tradițiilor din satul Vidra, din Munții Apuseni.
Cum se face supa de răzălăi? Relativ simplu. Se prepară un aluat foarte vârtos din făină de grâu și apă, care apoi se rade pe partea mai mare a răzătorii. Se lasă apoi puțin la uscat, iar răzătura se pune la fiert în apă cu sare. Separat se face un rântaș din ulei, ceapă și boia de ardei dulce și afumată și un strop de boia iute. După ce răzălăii s-au fiert se toarnă rântașul în zeamă. Supă de răzălăi se face în special de post, dar se pot adăuga în zeamă și carne și smântână.
O altă variantă a supei de răzălăi am mancat pe Valea Târnavei Mici. Ingredientele necesare sunt făină de grâu, apă, sare, morcovi, pătrunjel, ceapă și ouă.
Vezi toată colecția de RETETE la ALTITUDINE ÎNALTĂ
Mai întâi, se taie mărunt legumele, ce se călesc în ulei sau untură într-o tigaie. Între timp se pune la foc o oală cu apă. Când apa este aproape fiartă, se adaugă legumele și se lasă o jumătate de oră. Se pregătește între timp un aluat vârtos pentru răzălăi, din făină, ouă și puțină sare, care apoi se dă prin răzătoarea mare. Răzătura se lasă la uscat puțin, ca și tăițeii, iar când legumele sunt fierte se adaugă răzălăiile, după care se mai lasă zece minute. După ce se ia oala de pe foc se poate adăuga o ceapă călită în untură sau în ulei, dreasă sau nu boia de ardei.
Oricare din varinate este savuroasă, marea mirare fiind cum se poate din doar câteva ingrediente mai mult decât banale să iasă o mancare atât de bună și atât de sățioasă.