http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Tocană de cartofi la ceaun. Rețeta lui nea Ion, ciobanul

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

La munte, la stână ciobanii sunt sătui de lapte de oaie, caș și mămăligă, iar atunci când au ocazia să găsească legume cea mai bună mâncare este tocana de cartofi la ceaun. Este o bucurie și să o pregătești și să o mănânci pentru că rar pe lumea asta, o tocana este mai bună decât cea după reteta lui nea Ion, ciobanul din Făgăraș.

Tocană de cartofi la ceaun”Am coborât ieri după legume și tutun. Am luat un sac de cartofi, vreo 10 verze, ceapa multă și albă și roșie, ardei dulci și iuți și o plasă cu roșii ca să mai păcălim brânza. Dar pentru că îmi place să mai fac una-alta la ceaun am pus de-o tocană de cartofi”, zice mucalit nea Ion cu un chiștoc de tutun între buze.

”Cum o fac? Stai să vezi!”

A curățat două kilograme de cartofi, unul de ceapa, la care a mai pus vreo patru cepe roșii și vreo 10 ardei grași. În timpul asta a fluierat după un puști, care-și făcea ucenicia la stână, și l-a trimis pe coclauri să adune cimbrișor. A tocat nea Ion, mare și în grabă ceapa și a aruncat-o în ceaun cu două linguri pline de untură albă de porc. A spart cu pumnul trei căpățâni de usturoi și le-a ales cu grijă, apoi le-a pus și pe ele în ceaun. A pus cartofii, tăiați în două sau în trei și a amestecat totul cu o lingură de lemn cu coadă incredibil de lungă. A atâțat focul și când bolboroseau toate cu patimă a turnat o cană de apă, a pus sare și capac pe ceaun. Apoi s-a așezat și a scos cotorul ardeilor. Nu i-a tăiat, ci i-a rupt în bucăți. Când i-a terminat i-a aruncat în ceaun și a pus capacul fără să amestece.

A venit și baiatul cu un scop de cimbrișor de munte, înflorit. Le-a strâns în pumn fărâmând crenguțele și le-a pus și pe ele în ceaun. A pus ardeii iuți întregi, dar desfacuți pe lung cu degetele și a amestecat prima dată. Focul se făcuse jar, dar l-a lasat așa a pus capacul și s-a dus după oi.

După vreo oră, timp în care jarul se stinsese complet a pus tocana de cartofi în strachini, și a împărțit mâncare tuturor cu aerul unui maestru bucătar de la un restaurant de cinci stele din buricul Parisului. Pe fundul de lemn a tocat slaninuță fragedă și a spart vreo trei cepe. A garnisit fiecare strachina cu un moț de slăninuță, care s-a topit imediat în fierbințeala tocanei, și un miez de ceapă.

În loc de pofta bună ne-a spus pe sub mustață: ”Luați cu mămăligă rece!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii