http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Țuică cu schinduc – planta miraculoasă din Ceahlău

BLOG Rețete la ... altitudine înaltă

Ceahlaul este muntele Athos al României, iar cei care locuiesc la poalele lui știu că pe culmile muntelui, doar prin anume locuri crește o plantă cu proprietăți miraculoase asemănătoare ginsengului – schinducul. Schinducul a fost adusă de călugări chiar de pe Athos și aclimatizată pe Ceahlău, aici fiind de altfel singurul loc din România unde poate fi găsită.

țuică cu schinduc (1)

A nu se confunda cu schinduful! Schinducul este o plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu flori albe-verzui, cu fructele ovale, aromatice. Se deosebeste usor de alte plante prin mirosul cu tenta de patrunjel.

Se spune că doar monahii din Durău știu unde, după ce în urmă cu mai bine de o sută de ani, au fost plantate răsadurile aduse din Grecia. Iar acest secret este transmis doar în mediile monahale. Și țuica cu schinduc, la fel. Călugării pun această plantă la macerat în țuica de prune, iar băutura devine, în urma acestui proces, un întăritor al organismului, datorită proprietăților miraculoase ale plantei.

Schinducul este o plantă întăritoare, folosită mai ales în perioadele de post sau primăvara când omul iese slăbit din iarnă. Țuica de prune se face toamna, apoi planta respectivă este culeasă de pe Ceahlău și se pune în sticlă, la macerat, câteva luni. Țuica cu schinduf are o culoare gălbuie și un gust deosebit pentru că dispare gustul de prune și capătă un parfum delicat.

Citeste si: Rețete vechi cu mămăligă. Tradiție și gust

Schinduc este o plantă erbacee cu florile alb-verzui, cu fructe ovale, aromatice, cu un miros care are o tentă de pătrunjel. La prepararea băuturii se folosesc în special rădăcina plantei și o mică parte din tulpină, fără frunze și fructe.

țuică cu schinduc (2)Această băutură nu se găsește în comerț și este oferită pelerinilor de către călugării de la Schitul de la Dochia sau de la Mănăstirea Durău. De asemenea, unii dintre proprietarii de pensiuni din zona masivului Ceahlău au schinduf pe care îl scot și îl oferă turiștilor doar la momentele festive din an.

Citeste si: Supă de răzălăi, supa din Apuseni

Legenda acestei plante vine de pe Valea Nilului. Se spune că planta a fost adusă pe pământ de zeița Isis, având darul nemaivăzut de a readuce femeilor sănătatea, pofta de viață și… puterea de seducție. De aceea, era la mare preț, în rândul nobilelor de rang înalt de la curtea faraonului. Și medicii egipteni prețuiau schinduful, pentru ca era planta care-i ajuta pe soldați să se refacă rapid după rănile din luptă și-i ajuta pe cei vârstnici să-și mențina tinerețea și vigoarea.

Seminţele de schinduc şi preparatele fitoterapeutice derivate sunt indicate în stări de anemie, convalescenţă, astenie fizică şi astenie psihică, nevroze, anorexie şi mai ales ca tratament complementar pentru scăderea colesterolului sanguin şi controlul valorilor glicemiei la persoanele diabetice. La adulţii sănătoşi cu risc de diabet, seminţele de schinduf au capacitatea de a creşte gradul de toleranţă la glucoza, ceea ce le face binevenite în  prevenirea apariţiei diabetului manifest.

Sursa foto: facebook.com/PensiuneaVanatorul

Comentarii

comentarii