http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Munții Călimani – vulcanii României

Munții Călimani - Bistriței - Stănișoarei TRASEE

Munții Călimani, partea a Carpaților Orientali sunt cei mai înalți munți vulcanici ai României. Ultima lor erupție a avut loc în trecutul apropiat, vorbind în termeni de timp geologic, adică acum 1,8 milioane de ani, dar reducerea activității vulcanice a aînceput în urmă cu circa 5 milioane de ani. Cel mai înalt vârf al Munților Călimani are 2100 metri, Vârful Pietrosul Călimanilor.

calimani 3Citeste si: Munții Călimani – Bistriței – Stănișoarei

Despre Munții Călimani se spune că sunt cei mai sălbatici munți ai României, locul fiind un adevărat paradis pentru cei care iubesc muntele. Munții Căliman nu sunt singuri munți vulcanici din România, dar ei sunt cei mai înalți și cei mai extinși munți vulcanici fiind și cei care și-au încetat activitatea eruptivă ultimii. În plus în tot masivul munților Călimani se văd spectaculoase urme ale glaciaţiunii prin căldări glaciare şi creste alpine.

Obiective turistice și trasee în Munții Călimani

La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se află comuna-muzeu Ciocăneşti, unică în ţara noastră. Aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate“. Pentru a descoperi frumuseţile munţilor şi ale văilor din împrejurimile Ciocăneştiului, o plimbare cu bicicleta sau pe jos este ideală.

calimaniPasul Tihuţa – Poiana Stampei. Drumul care leagă Vatra Dornei de Ardeal trece prin Pasul Tihuţa, o zonă spectaculoasă, cu peisaje extraordinare. Înainte de ajunge în pasul Tihuţa, dinspre Bucovina, se află localitatea Poiana Stampei. Aici poate fi vizitată Rezervaţia Naturală Tinovul Mare, sau Turbăria, aşa cum este cunoscută de localnici. Arie naturală protejată, aceasta are suprafaţa de 681 de hectare şi adăposteşte numeroase plante specifice mlaştinilor împădurite, o adevărată junglă locală.

Citeste si: Parcurile Naționale ale României. Scurtă trecere în revistă

Țara Dornelor excelează în peisaje de o frumuseţe impresionantă. Aproape întreaga suprafaţă este acoperită de creste montane şi văi foarte bine împădurite. Traseele marcate şi cabanele la altitudine sunt destul puţine, fapt ce contribuie la sălbăticia peisajelor întâlnite în Munţii Călimani. (click pe hartă pentru o imagine mărită)

muntii calimani hartaParcul Naţional Călimani este o arie naturală protejată de lege, de interes naţional, întinsă pe o suprafaţă de peste 24.000 de hectare. Probabil cea mai cunoscută şi mai accesibilă atracţie turistică este Rezervaţia Naturală 12 Apostoli, întinsă între pârâul Neagra Şarului şi pârâul Poiana Negri, pe suprafaţa căreia se găsesc diverse formaţiuni stâncoase neobişnuite. La 12 Apostoli se ajunge din satul Gura Haitii, pe un traseu turistic spectaculos. Rezervaţia este formată din mai multe stânci uriaşe cioplite sub forma unor siluete de oameni şi animale. Stâncile au primit nume precum: „Moşul“, „Guşterul“, „Mucenicul“, „Mareşalul“, „Ramses“, „Godzila“, „Dragonii“, „Cezar“, „Nefertiti“, „Cămila“, „Piciorul Hârlei“ sau „Poarta Hârlei“ şi alcătuiesc ceea ce se numeşte Templul Uriaşilor. Legenda spusă de localnici explică apariţia acestora în urma pietrificării de către Dumnezeu a unor oameni necredincioşi.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli, pe 30 iunie, localnicii urcă din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani“ cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului, având ca temă principală cultul strămoşilor.

Citeste si: Prin Carpatii Orientali

Cea mai frumoasă potecă din ţară. Din satul Gura Haitii, la 12 Apostoli se ajunge pe un traseu turistic de 1.700 de metri, unic prin frumuseţea peisajelor întâlnite, reprezentate în mare parte de păduri întinse de molid şi pajişti subalpine.  Traseul este considerat a fi una dintre cele mai frumoase poteci turistice din ţară. Acesta poate fi parcurs pe jos sau călare, având astfel două posibilităţi de a te bucura de peisajul oferit de drumul spre „Moşii din Călimani“. (Click pe hartă pentru o imagine mărită)

calimani harta 2

Harta Munților Călimani

Cascadele din Calimani. Aceste trasee au grad sporit de dificultate, sunt mai lungi, traseele având între opt și zece ore de mers, dar ești răsplătit cu minunatele comori ale Călimanilor. Celor mai îndrăzneţi le stau la dispoziţie şi alte numeroase trasee montane spre Masivul Călimani sau spre Suhard şi Rodnei. Peisajele sunt încântătoare, urcuşul alternând cu drumul plat prin păduri şi poieni alpine. La îndemână sunt şi călătoriile cu bicicleta pe cărările munţilor.

Citeste si: Fragi cu smântână și mămăligă

Punctul cel mai înalt (2100 metri, Vârful Pietrosul Călimanilor), este bine marcat și accesibil. Poți vedea Cascadele Tihu şi Băuca, dar și Cetăţile Tihului.

Sursa foto: wikipedia

Comentarii

comentarii