http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Zbor cu parapanta. Cele mai bune locuri

Alegerea Editorului BLOG Trebuie sa stii!

Dacă ai zburat cu parapanta să-mi povestești și mie cum este. Deși aș vrea, parcă nu am curaj. Teoretic parapantismul deși este privit ca un sport extrem este mult mai sigur edecât pare la prima impresie. Bineînțeles că există un risc, dar risc există la orice altă activitate și poate fi redus, dacă ești calm, atent, dacă își cunoști limitele și te încadrezi mereu în posibilitățile tale reale.

paraglider-225622_1280În ceea ce privește zborul cu parapanta rămâne un potențial de risc mare pentru cei care privesc acest sport doar ca pe o aventură. Siguranța în acest sport este direct proporțională cu îndemânarea. Este important de știut că aproape toate accidentele de zbor cu parapanta sunt datorate erorilor de pilotaj.

Citeste si: Parcul Național Cozia, un loc unic în România

Echipamentul de parapantism este foarte bine construit și dacă este folosit cu grijă nu va ceda niciodată. De exemplu, o parapantă obișnuită are 30 de corzi conectate la coloane și fiecare dintre ele este atât de rezistentă încât poate susține întreaga greutate a pilotului. Din punct de vedere aerodinamic parapantele noi, pentru cei amatori sunt concepute după cele mai stricte reguli ale aerodinamicii, astfel că toate tind să se redreseze fără intervenția pilotului. Dat fiind faptul că echipamentul omologat nu va ceda, se poate spune că parapantismul este un sport foarte sigur, iar pilotul însuși este indicatorul nivelului său de siguranță în zbor. Dacă pilotul este un pilor bun acesta nu va zbura niciodată în locuri care prezintă provocări nerezonabile pentru nivelul său de pregătire, iar pilotul bun va urma numai exemplele pozitive, parapantismul nefiind un sport extrem ci unul al îndemânării și siguranței de sine.

voss-213610_1280

Există câteva regului de bază în parapantism: alegerea locuri, condițiile de zbor (vremea bună este obligatorie) și absența turbulențelor. Deoarece parapantele nu au o structură solidă, forma lor poate fi deformată de către un curenții răzleți. Din acest motiv turbulența sau condițiile care favorizează turbulența sunt factorul principal pentru a stabili dacă vremea este potrivită pentru zbor. Vântul la decolare nu trebuie să depășească 24 km/oră. Vânturile intense cresc efectul turbulenței mecanice. Trebuie evitate decolările cu vânt din spate. Vântul din față nu trebuie să fie rotor. Instabilitatea sau  norii de tip cumulus sau cumulo-nimbus sunt improprii pentru zbor pentru că anunță turbulențe. Nu se zboară, nu se decolează pe ploaie sau zăpadă, iar dacă vremea se modifică pilotul trebuie să aterizeze imediat.

Citeste si: Piatra Secuiului și Colții Trascăului – minuni din Apuseni

landscape-690759_1280Locuri bune de zbor cu parapanta

 • Postăvaru, Poiană Brașov. Decolarea de la 1900 metri de pe Vârful Postavaru și aterizarea în Poiană Brașov. Zonă este foarte bună pentru zboruri de iarnă.
 • Crucea Caraiman. Declararea la peste 2000 metriPerfect în lunile octombrie și noiembrie.
  Măgura Branului, Predelut. Măgura Branului este un loc ideal și pentru zborul de distantă, pentru ore întregi petrecute în aer. Poți vedea creastă Pietrii Craiului, Branul și orașul Zărnesti.
 • Rimetea. Declararea este la 1200 de metri. Zonă este bună tot timpul anului. Aterizare în zonă largă, terasată, cu copaci și tufe, dar foarte deschisă în general.
 • Bihor, Stâna de Vale. Decolare la altitudine de 1100 metri. Locuri de aterizare multiple, în funcție de opțiuni. Perioadă cea mai bună pentru zbor: iulie-octombrie.
 • Hăsmasul Mare și Hăsmasul Mic. Toamnă și iarnă se zboară foarte bine.
 • Vârful Ousoru, Dornă Candrenilor orașul Vatră Dornei. Se poate decola foarte ușor, iar aterizarea se poate face la bază muntelui unde sunt zone deschise. Zonă de decolare este la 1630 metri altitudine, cu vârf conic despădurit, cu decolare facilă pe toate direcțiile diferență de nivel până la aterizare 760 metri.
 • Cozia. Decolare să 1575 metri altitudine. Foarte bun acces auto, ideal toamnă.
 • Păltiniș. Decolare la 1655 metri altitudine, acces auto bun, zboruri excelente iarnă și toamnă.  Cornereva, în Caraș-Severin. Decolare la 1050 metri, aterizare la 500 metri.
 • Bunloc, Săcele. înainte de intrarea în Brașov dinspre Valea Prahovei pe DN1, Decolarea de la 1200 metri. Este cel mai popular loc de zbor și pentru că este foarte accesibil având un telescaun care ne duce foarte aproape de decolare, iar aterizarea este chiar langă parcare. Bunloc este ideal pentru zbor din mai și pană în octombrie, dar iarnă în zilele cade și senine. (mai multe pe www.paraportal.eu)

Comentarii

comentarii