http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Rețeaua europeană de cărări – 62.700 de kilometri, 12 poteci

TRASEE

Rețeaua europeană de cărări a fost creată sub egida Federației europene a plimbarii pedestre, (European Ramblers’ Association, ERA). Obiectivul federației a fost și este crearea și întreținerea unei rețele de cărări transfrontaliere, care să parcurgă cele mai frumoase trasee montane, dar care să permită și deplasarea oamenilor, pe jos, în condiții de siguranță, pe trasee marcate.

trasee europene e3

E3

În prezent în Europa sunt amenajate sau în curs de amenajare 12 cărări, care însumează peste 62.700 de kilometri. Toate aceste poteci transfrontaliere sunt notate cu litera E, pe hărțile truristice urmată de un număr de la 1 la 12, pentru a identifica traseul respectiv.

Citeste si: Potecile de munte românești, incluse în traseele europene

Prin România trec două astfel de cărări transfrontaliere, E3 și E8. Cel mai lung traseu este E4 care are 11.800 de kilometri, cel mai scurt E12, ultimul adaugat pe lista omologată sau în curs de omologare a potecilor, cu 1600 kilometri. Cinci trasee sunt complet finalizate, toate celelalte în curs de amenajare pe anumite segmente.

Citeste si: Trasee în Munții Postăvarul

Rețeaua europeană de cărări a fost fondată în Germania în 1969, iar în 1971 era deja organizate reprezentanțe ale organizației mamă în 6 țări. Astăzi, această organizație are 61 de reprezentanțe afiliate în 34 de state europene, la care se adaugă două organizații cu statut de observator (Maroc și Canada și SUA – ultimele două stat sunt reprezentate de o singură asociație. Însumat sunt peste trei milioane de membri individuali.

trasee europene e8

E8

Cele mai multe dintre organizațiile membre au mai mult de cincizeci de ani de experiență în organizarea și crearea condițiilor propice pentru mers pe jos (marcarea de cărări, construirea de cabane, stabilirea traseelor optime, amenajarea de refugii și locuri de campare.

Rețeaua europeană de cărări (1)România este reprezentată de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV – Siebenbürgischer Karpatenverein http://www.skv.ro/asociatia-skv/. SKV a fost înființată în 1880, după modelul unei asociații austriece și a funcționat neîntrerupt până în 1945 când a fost dizolvată în mod abuziv.

Citeste si: Hărțile lacurilor din Făgăraș. Traseele celor șapte zone

După război, membri SKV și urmașii lor emigrați în Germania au activat în cadrul DAV – Asociația Alpină Germană, constituind in 1988 cea de a 299 sectie: DAV – Sectiunea Karpaten. Asociatia s-a reînființat în România, în 1996, la inițiativa unor foști membri din Sibiu și Brașov, cu sprijinul Formului Democrat al Germanilor din România și al DAV-Secțiunea Karpaten. (click pe harta pentru o imagine mărită)

bun

Toate cele 12 trasee E-poteci din Europa

O potecă tranfrontalieră trebuie să treacă cel puțin prin trei țări.

Citeste si: Trasee în Parcul Național Călimani

Fiecare țară are obligația ca potecile incluse în traseele europene să fie întreținute de organizațiile membre. Includerea a noi poteciîn traseele deja omologate se face cu aprobarea ERA care decide dacă secțiunea respectivă se încadrează în cerințele de bază ale unei E-căi.

Sursa: era-ewv-ferp.com

Comentarii

comentarii