http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Potecile de munte românești, incluse în traseele europene

BLOG Evenimente

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) a lansat, recent, proiectul intitulat “Conectarea României la rețeaua europeană de poteci turistice de lungă distanță”, proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

trasee europene

Valoarea totală a proiectului este de 268.451 de CHF, din care contribuția elvețiană este de 242.565 CHF, ceea ce înseamnă 90% din proiect, iar 10% Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor. Din cei 10% , un procent de 5% înseamnă munca pe care o vor face voluntarii noștri, iar 5% o finanțare din partea Consiliului Județean Brașov, aproximativ 14.000 de euro. Realizarea efectivă a acestui proiect depinde doar de acestă sumă modică care trebuie să reprezinte contribuța Consiliului Județean, iar blocarea proiectului din lipsa fondurilor românești (mai mult decât minime), ar fi o pierdere uriașă.

Citeste si: Trasee în Parcul Național Călimani

Asociația elvețiană are rolul de partener în proiect, urmând să asigure consultanță și know-how în domeniu. Proiectul are ca termen de finalizare 36 de luni din momentul demarării lui efective, a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Șofariu, inima și sufletul acestui proiect și director executiv al SKV.

trasee europene e8Pe parcursul proiectului, SKV va defini traseul european E8 și va continua lucrările pentru E3, segmentele românești ale celor două trasee având împreună 1.800 de kilometri. De asemenea, vor fi marcate în premieră sau se va reface marcajul pe poteci cu lungime totală de 250 de kilometri, vor fi realizate hărți, seminarii, întâlniri de lucru și numeroase acțiuni cu caracter educativ și de informare cu specific montan, în special pentru tineri.

Prin acest proiect două din cele 12 trasee turistice europene de lungă distanță, definite de Asociația Europeană de Drumeție ( European Ramblers Association — ERA), vor traversa și țara noastră.

Citeste si: Trasee în Munții Postăvarul

Asociația ERA reunește 60 de asociații din 35 de țări, care au împreună peste trei milioane de membri. România este reprezentată în ERA de către Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor, iar conferința anuală a ERA din anul 2017 se va desfășura la Brașov.

trasee europene e3
E3 și E8 vor trece prin Postăvaru și Tâmpa urmând ca soluțiile pentru reconfigurarea optimă a potecilor existente să fie discutată. Se vor lua în calcul și trasee pentru mountainbike, scopul principal urmărit fiind ca potecile să evite domeniul schiabil, pentru a putea fi ușor practicabile și iarna, fără riscuri.

Citeste si: Hărțile lacurilor din Făgăraș. Traseele celor șapte zone

În următorii 3 ani, SKV va implementa un proiect de stabilire a traseului european E8 de la Sighetul Marmației la Drobeta-Turnu Severin, urmând culmile Carpaților. Un alt proiect inițiat de SKV va fi promovarea segmentului care parcurge întregul lanț carpatic, din Austria în Serbia, pe E8, sub numele generic de Via Carpatica, printr-un proiect transfrontalier. Peste 50% din acest traseu se află pe teritoriul României.

O abordare admirabilă, un efort excepțional, totul pentru un scop absolut remarcabil.

Sursa: skv.ro

Comentarii

comentarii