http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Pe bicicletă. Cum te ferești de câinii agresivi

Pe bicicleta

Ești pe bicicletă, pe munte. Faci un traseu. Pedalezi mai greu sau mai ușor, tragi tare sau de voie. Dintr-o dată, la marginea unui sat, pe o cărare a traseului, la limita vreunei localități sau pur și simplu dai peste un câine. Cum te ferești și cum ieși întreg din această posibilă confruntare?

dog-501849_1280Citeste si: Munții Măcinului, pe bicicletă

Câinii, cu sau fără stăpân, câinii de stână sau cei de pripas pot deveni agresivi la vederea unui biciclist. Șansele să fi atacat dacă ești într-un grup sunt mai mici, iar atunci ultimi din coloană sunt cele mai probabile victime. De regulă în grup, pe munte, bicicliștii merg în șir indian, astfel că riscul pentru cei care închid coloana este cel mai mare, dar niciunul nu este cu adevărat protejat.

Citeste si: Trasee pentru bicicletă pe Valea Prahovei. Azuga

De ce bicicliștii sunt atacați de câinii? Din instinct. Excludem probabilitatea ca un biciclist care face un traseu să provoace un câine. Câinele este, din punct de vedere genetic, un animal de pradă. Instinctiv vor reacționa la tot ceea ce trece rapid prin dreptul lor, fie că este bicicletă sau mașină. Din punctul de vedere al câinelui, tu, biciclistul pașnic, esti o căprioară, pe care el, câinele, animal de pradă, nu poate să o rateze.

Iată câteva abordări care te pot ajuta să te ferești de câinii agresivi.

Dacă vezi câinii de la distanță, cea mai bună cale este să reduci viteza și să transformi grupul într-unul compact. Mergeți umăr la umăr, încet, eventual chiar pe lângă bicicletă, la pas. Grupul mare de oameni, rucsacurile și bicicletele, toate în mișcare ușoară vor impresiona câinele, mai ales dacă acesta nu a devenit agresiv. Dacă ești în fața a mai mulți câini ia în calcul spiritul de haită al acestora și treci pe lângă ei cu mare atenție pentru că pot ataca, mai ales pe cei din urmă. Te poți întoarce cu fața spre ei, și poți merge cu spatele, până ce distanța te pune în siguranță. Nu-i goni, nu-i provoca, nu arunca cu pietre în ei și nu fă gesturi provocatoare. A privi animalul în ochi este o bună cale prin care îl poți intimida. O mușcatură de câine îți dă peste cap toată bucuria, este dureroasă și vei avea nevoie de îngrijire medicală, așa că merită să faci totul pentru a evita această situație.

Dacă nu ai văzut câinele și acesta te atacă soluția este sprintul intens. Evident poți face asta doar dacă terenul îți permite, de regulă în circa 200 de metri îl vei lăsa în urmă. Dacă mergi la deal soluția nu este posibilă, din păcate pentru tine, iar câinele nu va avea probleme prea mari dacă urcă…

Citeste si: Ce faci si ce nu faci cand te intalnesti cu ursul

Ce faci? Strigi, țipi îl gonești cu vorbe scurte, și puternice. Un fluier poate să fie foarte util, mai ales din categoria celor de supraviețuire care au sunete foarte intense. Câinii au auzul foarte fin, iar un zgomot intens îi debusolează. Concomitent încetinește pentru că dacă te oprești câinele se va opri și el. Fluieră puternic, țipă și agită mâinile. Este foarte probabil ca acesta să plece.

Stropește-l cu apă. Nu suportă asta și sunt șanse să renunțe la atac. Utile sunt și spray-urile cu piper, deși exită riscul să cazi la rândul tău victimă, dacă bate vântul dintr-o direcție nepotrivită. Spray-ul cu piper este util doar de la distanță mică.

Bicicleta este cea mai bună armă. O poți lua cu două mâini și o ții ca scut între tine și câine. Cum probabilitatea de a fi singur, pe bicicletă este mică (și nerecomandată), partenerul poate acoperi spatele.

Citeste si: Ce trebuie să știi despre vipere, la munte

Pocnitorile de clasa I, sub trei grame, sunt foarte eficiente. Cele mai practice sunt cele care se aprind automat decăpăcind un capăt, pentru că le poți folosi cu o singură mână. Aruncă petarda spre câine și cu siguranță va fugi. Ține cont că sunt permise doar petardele de sub trei grame – substanță pirotehnică.  Din aceiași categorie fac parte și aparatele cu ultrasunete.

Citeste si: Cum te protejezi de vremea rea la munte

Oricare din soluții vei adopta, nu-ți pierde calmul și nu intra în panică. Dacă ești un adevărat biciclist de munte astfel de situații trebuie să nu te ia prin surpindere și trebuie să ai soluții pentru a rezolva cu bine astfel de probleme pentru că nu poți pleca cu bicla pe munte fără să te pregătești și pentru această posibilă confruntare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii