http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cum te protejezi de vremea rea la munte

BLOG Trebuie sa stii!

Statistic vorbind o drumeție pe munte de 48 de ore include garantat și o repriză de ploaie. Tot statistica spune că vremea la munte, vara, include aproape obligatoriu furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice, chiar dacă prognozele meto nu anunță explicit asta. Și tot statistica spune că luna cea mai stabilă cu vreme frumosă este luna spetembrie, după cum vara este cea mai agitată perioadă mai ales după-amiaza.

Una peste alta ploaia, grindină și descărcările electrice te pot lua prin surprindere pentru că sunt inevitabile în zona de munte, mai ales vara.

vremea rea la munteCum te feresti de vremea rea la munte? Cum te protejezi mai ales de trasnete, în condițiile în care aceste fenomene sunt cu atât mai periculoase cu cât ești mai aproape de vârf, și în general la peste 1700-2000 de metri? Câteva sfaturi nu strică nimănui!

Citeste si: Obiecte de îmbrăcămite indispensabile pe munte

Nu rămâne pe vârfuri sau creste expuse, pe teren plat neprotejat. Dacă furtună poate fi prevăzută, nu mai pleca pe traseu, iar dacă furtuna este iminentă ia în calcul că descărcările electrice și implicit trasnetele sunt inevitabile. O soluție este să cobori cât mai repede se poate, și să te îndepărtezi de crestele expuse și de orice ridicătură. Mijlocul crestelor este mai vulnerabil decât capetele acesteia când este vorba despre trăsnete. Evită arborii înalți, dar mai ales pe cei izolați.

Unde te poți adăposti? Pe pantă inferioară a grohotișului, în zonele de vale, pe limita de jos a pantelor, dar neapărat în apropierea unor locuri ridicate dar la distanță de orice ridicătura dominată – care funcționează ca paratrăznet și departe de orice perete vertical. Nu te adăposti în surplombe, fisuri sau sub stânci verticale. Te poți adăposti în vecinătatea unor stânci, ghemuit, cu mâinile adunate la piept și în contact cu solul doar prin intermediul bocancilor, la distanță de peretele stâncos apropiat (se pot produce scurgeri de electricitate).

Citeste si: Cinci sfaturi ca sa stii cum alegi bocancii de munte

Stai într-un loc uscat, fără licheni, departe de grote, fisuri, cu excepția cazului în care grotele sunt largi și adânci de mai mult de 2-3 metri. Grotele mai mici de doi metri nu sunt sigure! Deși par locuri bune se pot forma punți de scurtcircuit peste deschizătură și păstrează poziția ghemuit. Nu atinge pereții cu mână, capul sau umărul.

Citeste si: Lanterna, nelipsita din echipamentul montan

Două piese indispensabile pe ploaie la munte. O geacă impermeabilă și rezistentă la vânt este obligatorie dacă mergi pe munte. Aceste geci au glugă și-ți oferă protecția de care ai nevoie pentru ploaie. Adauga un wind-stopper, pe sub geacă care menține temperatura corpului la un nivel confortabil.

Sursa foto: pixabay.com/

Comentarii

comentarii