http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (II)

Muntii lumii

Omul a cucerit lumea pentru a fost mereu curios să vadă cu ochii lui ce este dincolo de orizont. Curiozitatea l-a făcut pe om, om, iar ambiția de a merge, dincolo de orizont, i-a pus lumea la picioare. Ambiția și curiozitatea sunt în ADN-ul omului, ele sunt cele care te împing să pleci, să vezi, să călătorești, să te urci pe munte, să cobori de pe munte și să urci iar!

Citeste si: O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (I)

Pentru visele tale și pentru planurile bune de făcut de acum încolo afla câteva din cele mai frumoase trasee de munte din lume. Unele dintre ele aproape, altele departe, dar toate posibile (de dragul muntelui și în numele lui se pot întâmpla minuni).

Toate aceste trasee, pe drept cuvânt cele mai frumoase trasee de munte din lume, au fost descrise, comentate și lăudate de unul dintre cei care merită fără rezerve titlul de montaniard: ziaristul Pețer Potterfield, care a parcurs mai mult de 16.000 de kilometri pe șase continente pentru a face acest top ale celor mai frumoase trasee din lume.

fitz-roy-72614_1280
Fitz Roy, Patagonia, Argentina, sau drumul la capatul lumii. Traseul pornește de la El Chalten, se continuă cu Lagună Torre până la Tabără Poincenot, Lagună Electrico fiind finalul călătoriei. Drumul dus-întors are 58 de kilometri. Este indicat că această călătorie să se facă în perioadă februarie-martie, pentru evitarea aglomerației și căldurile verii.

cele mai frumoase trasee de munte
Traseul, fărp doar și poate unul dintre cele mai frumoase trasee de munte din lume începe în masivul Fitz Roy, unde vei vedea vârfurile Poincenot, St. Exupery și Fitz Roy ridicându-se din stepele Patagoniei. Această excursie include și Parcul Național Los Glaciares, prin pădurile de fagi și spațiile deschise către ghețari, cascade furtunoase și blocuri de granit care apăr în flăcări în lumina portocalie a zorilor.

De la Tabără Poincenot te poți duce înainte de răsărit la Lagună de los Tres pentru a vedea răsăritul pe masivul Fitz Roy.

Petra, Iordania. Un loc fabulos la o aruncătură de băț. Traseul pornește din orașul vechi Dana și ajunge în Petra, are 80,5 kilometri și se parcurge în șapte zile. Perioadă indicată pentru această excursie este între lunile octombrie și aprilie, când temperaturile din deșert se domolesc puțin.

Citeste si: Elbrus, varful Caucazului

Traseul pornește din orașul vechi Dana și ajunge în Petra, are 80,5 kilometri și se parcurge în șapte zile. Perioadă indicată pentru această excursie este între lunile octombrie și aprilie, când temperaturile din deșert se domolesc puțin. În vârful unor scări vechi sculptate în stâncă roșie, defileul îngust duce către o curbă ascuțită. Aici se află fațadă rafinat sculptată Al Deir, cunoscută mai bine drept Mănăstirea, probabil cel mai mare monument din orașul Petra.

cele mai frumoase trasee de munte
Să ajungi în Petra cu un grup mic de persoane la capătul unui drum de o săptămâna prin sălbăticia Regatului Iordaniei înseamnă mult mai mult decât să vii cu un autocar care te lasă într-un loc de parcare din oraș, pentru că vei simți altfel călătoria în această țara și, dacă alegi calea cea mai grea, vei reuși să cunoști mult mai bine această zonă. Din orașul vechi Dana drumul duce către Feynan Ecolodge, traversând întinderea vastă și arida Wadi Arabă și urcând către oază din Munții Sharah și taberele de beduini. La capătul acestei călătorii epuizante, unde căldură domnește, vei ajunge la Petra.

cele mai frumoase trasee de munte
Grindelwald, Elveția. Dacă alegi să faci o excursie în orașul Grindelwald, drumul va include lacul Bachal și cabană Faulhorn. Traseul are 16 kilometri și se face în două-trei zile. Cea mai bună perioadă pentru această călătorie este în timpul verii, însă vremea bună se poate prelungi și până în septembrie. cele mai frumoase trasee de munte (1)Cabană Faulhorn se închide în octombrie. Este un traseu foarte frumos pe care poți să îl faci în Alpi, pentru că peisajele din Bernese Oberland, cea mai înaltă regiune a cantonului Bern, sunt de neuitat. Vei vedea munții Eiger (3.970 metri altitudine) și Schreckhorn (4.078 metri altitudine) și vei putea petrece o noapte sau două la cabană Faulhorn, aflată la 2.681 metri înălțime, după o zi de urcuș. La întoarcere, nu uită să treci pe la Waldspitz, o cabană suedeză clasică unde vei putea servi feluri de mâncare tradițională.

cele mai frumoase trasee de munte (3) 
Yosemite Grand Traverse, California, Statele Unite ale Americii. Este departe, dar nu se știe niciodată unde te duce viața. Nu spune ”imposibil”! Doar speră! Știi cum se spune: universul complotează să te ajute să-ți împlinești dorința. Excursia pornește de la Post Peak Pass și se încheie a Toulumne Meadows, traseul de 97 de kilometri putând fi parcurs în șase-șapte zile. Din cauza că acest drum include un traseu până la o înălțime de peste 3.600 de metri, acesta este deschis numai de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii septembrie.

cele mai frumoase trasee de munte (4)Peisajul din munții Sierra în perioadă verii include turnuri de granit care se ridica deasupra lacurilor adânci, iar în numai o săptămâna te vei putea cățăra pe câteva dintre cele mai înalte vârfuri din Sierra Nevada, printre care se află și Minarets. Se poate vizita și Parcul Național Yosemite, iar apoi vei putea vedea drenajul unic de pe răul Merced. Peisajul este uimitor, astfel că vei vedea cascade, bazine de granit și canale. Pe traseu se află și șirul muntos Cathedral Range.

cele mai frumoase trasee de munte (5)Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

cele mai frumoase trasee de munte (6)Traseul este unul dificil, ideal fiind să mergi numai în grup alaturi de ghizii Southern Yosemite Mountain Guides.

Citeste si: O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (III)

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii