http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Fluturii din Domogled

BLOG Trebuie sa stii!

Parcul Național Domogled – Valea Cernei înseamnă cascadele Cociu și Vănturătoarea, peisajul natural carstic, viețuitoarel de tot felul și un veritabil ierbar natural cu peste 1.100 de specii floristice, la care se adaugă spctacolul fără egal al celor aproape 1500 de specii de fluturi, adica circa 45% dintre fluturii din România. Lor li se adaugă speciile unice și rare de floră și faună adaptate la viața din peșterile termale Ineleț, Scărișoara, Prisăcina sau Dobraia plus cele mai puțin știute sau încă neștiute.

fluturii din domogled
În urmă cu 83 de ani, în 1932, datorită acumulrii de floră unică este oficializată înființarea Rezervației floristice și peisagistice Muntele Domogled. Deși cea mai veche rezervație, aceasta este astăzi doar una dintre cele 11 rezervații din interiorul Parcului Național Domogled-Valea Cernei.

fluturii din domogled (6)
Parcul Domogled are 61.211 de hectare și este situat în extremitatea sud-vestică a Carpaților Meridionali, acoperind trei județe: estul județului Caraș-Severin (23.185 hectare), vestul județului Mehedinți (8.220 hectare) și vestul județului Gorj (29.806 hectare).

Citeste si: Trasee în Parcul Domogled-Cerna

Datorită combinației unice făcute de relief, climă și așezarea geografică Parcul Național Domogled – Valea Cernei este gazda unei diversități floristice remarcabilă, inventarul însumând circa 1.110 specii. Aici se găsește inul galben de Banat, ciuboțica cucului bănățean, pojarnița lui Rochel sau scaunul cucului. Dar spectacolul absolut este cel al fluturilor!

fluturii din domogled (1)

Citeste si: Parcul National Domogled – Valea Cernei

Sunt peste 1.500 de specii de fluturi, iar zona este cea mai bogată din punctul de vedere al lepidopterelor sau fluturilor, 45% din această faună cunoscută la nivel național fiind concentrata în Parcul Național Domogled. Aici poți să găsești fluturii din speciile: Leptidea morsei, Nymphalis vaualbum, Gortyna borelii lunata, Euphydryas maturna, Maculinea teleius, Lycaena dispar, Callimorpha quadripunctaria.

fluturii din domogled (4)
Endemismele întâlnite în rândul lepidopterelor au un număr semnificativ dintre care amintim: Lampronia aeripenella, Brevantenia banatica, Eupithecia domogledana, Melicta athalia mehadiensis dar alte specii foarte rare sau rare care ridică cota regiunii în ceea ce privește unicitatea faunistică.

Citeste si: Parcurile Naționale ale României. Scurtă trecere în revistă

fluturii din domogled (3)
Primele date privind cercetarea faunei (insecte, păsări, dar mai ales fluturi) din regiunea Parcului Național Domogled -Valea Cernei a fost realizată de către, Johann Centurius von Hofmannsegg din Dresda, în 1794. Comparând datele de atunci cu cele de azi, marea realizare este faptul că poaleta de specii prezentă în Domogled nu s-a modificat, iar toate speciile d efluturi au supraviețuit acestei perioade și schimbărilor de mediu.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii