http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee în Parcul Domogled-Cerna

TRASEE

Înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei are suprafaţa de 61 211 ha şi este cuprins între latitudinile nordice de 44º 50′ 10″ şi respectiv 45º 16′ 50″ şi longitudinale estice de 22º 23′ 50″ şi respectiv 22º 51′ 35″. Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept şi respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng. (click pe hărți pentru a vedea imaginile marite și a identifica traseele descrise)

turistica bun

Trasee în Parcul Domogled-Cerna

turistica bun 2

Trasee în Parcul Domogled-Cerna

Traseu Băile Herculane (Cartierul Zavoi) – Platoul și Izvorul Coronini – Cracu lui Arendașu – Poiana cu Peri. Traseul leagă staţiunea Băile Herculane de drumul de creastă al Munţilor Cernei

Marcaj – Punct roşu (pe Cracu lui Arendaşu se schimbă în punct galben)

Se intră în traseu de pe strada Zăvoiului din staţiunea Băile-Herculane, pe drum de căruţă care urcă lin pe malul stâng al pârâului Valea Mare. Urmează serpentine largi până la poiana Platoul Coronini, poiana nu este în aria parcului, dar este complet înconjurată de acesta. În capătul de sus al poienii începe o potecă lată care trece pe lângă Izvorul Coronini, coboară pe fundul Văii Mari și cotește la dreapta, intră într-o pădure de pin unde înpe marcajul în punct galben (care l-a însoţit pe cel roşu din cartierul Zăvoi şi care acum coboară spre Izvorul Munk), apoi urcă pe Cracu lui Arendaşu. Pe Cracu lui Arendaşu poteca este dificilă, urcă abrupt și intersectează poteca de creastă marcată cu bandă roşie. De aici se vede Poiana cu Peri.

Traseul are o lungime de 2,5 kilometri și durează în medie două-trei ore. Pe parcursul traseului sunt săgeți indicatoare. Accesibil vara și în lunile fără zăpadă.

Citește și: Parcul National Domogled – Valea Cernei

Traseu Băile Herculane (Izvorul Diana III) – Izvorul Munk – Piscul Jubiliar – Vârful Ciorici- Izvorul Munk – Vârful Doda. Traseul te duce pe trei vârfuri de munte din Munţii Cernei

Marcaj – Punct galben; parţial bandă galbenă şi triunghi roşu, anunțate prin săgeți indicatoare

Se intră de pe strada Hercules, din dreptul izvorului Diana III. Urcuşul pe serpentine domoale începe cu câteva trepte. Urmează o bifurcație, poteca bună merge la stânga. O a doua bifurcație duce drumul la dreapta. Se urcă pe serpentine line şi se ajunge într-o pădure spectaculoasă de fag secular. Izvorul Munk iese de sub un perete stâncos înalt de 30 de metri. Urcușul continuă la dreapta pe poteca marcată cu punct galben și se ajunge la Foişorul Galben, situat pe locul numit Piscul Jubiliar (primul vârf). De aici urci spre Vârful Ciorici. Poteca te duce la Foişorul Roşu de unde ai o panoramă fabuloasă asupra Văii Cernei.
De la Vârful Ciorici (al doilea vârf) faci cale întoarsă până la Izvorul Munk, plec pe stânga izvorului, marcat cu bandă galbenă și avertizat cu săgeată. Urmează serpentine mai abrupte și ajungi pe Culmea Drăganului. Aici dai de marcajul punct galben care vine de pe platoul Coronini şi te ţii după el pe curba de nivel de deasupra Izvorului Munk, intersectezi ogaşul cu acelaşi nume, treci pe versantul stâng al ogaşului în punctul unde se întâlnesc două văiugi şi, dupa circa jumătate de oră, atingi Culmea Doda. De aici urmezi trinunghiul roșu până pe Vârful Doda (al treilea vârf). Întoarcerea este pe același drum.

Traseul are circa 5 kilometri și se parcurge în 3-4 ore. Traseul este accesibil tot anul, cu echipament adecvat.

Citește și: Cum ajungi la Cascada Vanturatoarea

Traseu Băile Herculane – Crucea Albă – Peştera de Sub Şărban – Vf. Domogledu Mic – Vf. Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrică de Var. Traseul parcurge Munţii Mehedinţi.

Marcaj – Bandă galbenă
Se poate intra în traseu de pe drumul naţional 67 D, dar se poate porni și din spatele Hotelului Cerna. De la izvorul de apă se intră pe străduţă îngustă, ajungi la scări din beton, apoi pe şosea şi continui în amonte până intersectezi drumul naţional 67D. De aici urci până întâlnești în stânga un panou, cu informaţii despre parcul naţional, şi punctul de pornire în traseu. Marcajul bandă galbenă, merge în paralel cu marcajul cruce albastră până ajungem la Crucea Albă. Până la Crucea Albă urci în serpentine, ultima parte din aceasta fiind mai îngustă şi poate reprezenta o problemă pentru cei care au rău de înălţime. De la Crucea Albă urmărești marcajul bandă galbenă pe poteca ce duce spre Vârfurile Domogled. Poteca se numeşte Cărarea Pisicii, fiind dificilă datorită pantei abrupte și îngustimii, dar și din cazua grohotişului. După o jumătate de oră de urcuş, vei intrarea în Peştera de sub Şărban. Coborând de la peşteră traseul continuă în serpentine prin pădure și devine tot mai abrupt. Urmează o pădurice de liliac. De aici se văd pini izolaţi ce stăpânesc vârfurile calcaroase și apar stâncile Domogledului Mic (1099 m). Poteca şerpuieşte printre ele dar înainte de a ajunge la vârf, marcajul triunghi roşu o ia la stânga pe o potecă ce se îndreaptă către Poiana Muşuroaie. Marcajul bandă galbenă urmează o culme şi se îndreaptă spre Domogledu Mare (1105 m). Poteca trebuie urmărită cu grijă deoarece, există secţiuni pe muchie de prăpastie sau se desfăşoară foarte aproape de ea. Se văd ambele vârfuri Dunărea, Munţii Almăjului şi Semenicului, Munţii Godeanu şi Retezat, iar în plan mai apropiat Munţii Cernei, Munţii Mehedinţi cu vârfurile Şuşcu, Hurcu, Cociu şi Inălăţul.

De la Domogledul Mare traseul contiună spre sud-vest în loc deschis prin stâncărie şi pajişti montane, apoi printre pâlcuri de pin ca la urmă să intre într-o pădure de fag până la înşeuarea dintre vârful Domogled Mare şi vârful Şoimului. O potecă nemarcată o ia la dreapta ducând spre Peştera Mare de la Şoronişte. În apripiere de Vârful Şoimului, poteca părăseşte înşeuarea îndreptându-se spre sud, pe firul unui afluent al Văii Ferigari cu care se uneşte în aval de izvorul La Şipot. În acest punct marcajul bandă galbenă se întâlneşte cu punctul punct roşu, banda albastră şi crucea roşie, străbat împreună Cheile Ferigari şi coboară în zona fostei fabrici de var (pe drumul naţional 67 D).

Traseul are 8,1 kilometri, este greu și durează circa 5-6 ore, este accesibil vara şi în lunile fără zăpadă.

Sursa: domogled-cerna.ro

Comentarii

comentarii