http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cum ajungi la Cascada Vânturătoarea

Carpatii Meridionali Muntii Cernei

Valea Cernei este un loc de poveste, iar Munții Cernei ocrotesc aceste locuri de o frumusețe fără seamăn.
Munții Cernei sunt o grupă muntoasă aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful Dobrii, având 1.928 m.

muntii cernei

Grupele de Munții ale Carpaților Meridionali

Afluenții bazinului hidrografic ce vin din Munții Cernei ajung spre vărsare sărind peste pereții de calcar și formând astfel cascade spectaculoase. Una dintre ele, poate una dintre cele mai frumoase căderi de apă din Carpați este Cascada Vânturătoarea.

cascada vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea

Cascada se află la 1000 metri altitudine, pe malul drept al Cernei la nici o oră de mers din șosea de la Podul Țâșnei. Căderea de apă are 40 de metri, iar șuvoiul de apă, care este mai mare sau mai mic după ritmul acumulărilor și al precipitațiilor, se lovește de un prag și se transformă în ploaie fină ce cade paralel cu peretele stâncos perfect vertical, sub influența gravitației. Pânza de apă este atât de fină încât vântul o spulberă uneori și formează, dacă Soarele e la locul potrivit, curcubee, unul peste altul.

120055685

Sursa foto: https://ssl.panoramio.com/

Accesul către cascada Vânturătoarea se face la km 11 pe DN 67D, Herculane-Baia de Arama-Târgu Jiu. Lași mașina în zona podului de la capatul Lacului 7 Izvoare și urmărești marcajul cu cruce roșie. Experimentații fac circa 30 de minute până la cascadă, cei mai nedați cu munte o oră sau chiar mai mult. Drumul urcă serios la început timp de vreo 10-20 de minute. Brusc pantele de inversează, peisajul se schimbă și urmeză o coborâre ușoară. Poteca se termină la buza cascadei. Cu efort, experineță pe munte și puțină ambiție poți să cobori la baza cascadei și să treci prin spatele căderii de apă. Pragul superior împinge apa în exterior la câțiva metri de perete stâncos. Locul este emoționant și unic. Iarna, firul de apă îngheță, iar Cascada Vânturătoarea încremenește în forme bizare. Este însă greu de ajuns, aici, iarna.

O parte a traseelor din acest sector au fost amenajate de o echipă de cățăratori germani, îndrăgostiți de Munții Cernei, care au făcut treaba nemțește, eficient, curat, practic și cu materialele de calitate foarte bună.

Comentarii

comentarii