http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Pisica sălbatică, micul tigru din Carpați

BLOG Trebuie sa stii!

Pisica sălbatică (pe numele oficial Felis silvestris), este o apariție spectaculoasă în pădurile din România. Deși este prezentă, România fiind țara cu cea mai mare populație de pisici sălbatice din Europa, șansele de a o vedea în mediul natural sunt mici și foarte mici. Te poți consola cu gândul că este posibil ca pe tine să te fi văzut o pisică sălbatică, mai ales dacă ești amator de drumeție prin pădurile din Carpații Orientali de nord, prin Apuseni sau prin Carpații de Curbură și Meridionalii de vest.

pisica sălbatică (3)Conform estimărilor specialiştilor judeţele cu cele mai multe pisici sălbatice sunt Covasna, Braşov, Sibiu, Argeș, Alba, Hunedoara, Arad, Mureş, Neamţ, Cluj, Bistriţa, Iaşi. Aceiași pisică care trăiește în zonele de pădure de foioase din Carpații, poate fi întâlnită și în Deltă.

Citeste si: Râsul – puma Carpaților

În conformitate cu rezultatele „Studiul privind estimarea populaţiilor de carnivore mari din România”, realizat în 2010-2012 pisică sălbatică are densităţile cele mai ridicate în judeţul Covasna, unde sunt de 11,61 indivizi la 10.000 hectare, urmat de Sibiu şi Braşov. Densităţile cele mai ridicate la nivel de fond cinegetic, pentru specia pisică sălbatică, raportate la 10.000 hectare, se regăsesc în Sibiu, Braşov şi Alba, unde densităţile sunt mai mari de 20 indivizi la 10.000 hectare. Per total se poate vorbi, în România de circa 2000 de exemplare cu tendința de creștere a numărului de exemplare. Oficial pisica sălbatică este protejată de lege, dar în anumite condiții poate fi vânată, doar cu aprobare.

Pisica sălbatică este o felină mică, originară din Europa dn care se trag pisicile domestice. Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare, pasări, dar poate ataca și pui de căprioară, pui de misterț și alte animale de mărime asemănatoare cu a ei.

pisica sălbatică (2)Pisica sălbatică poate să se obșinuiască ușor cu arii de râspandire diverse astfle că va putea fi văzută și savană, stepă și pădure. Indivizii sunt cenușii sau bruni și au dungi negre. Pot să ajungă 45–80 centimetri de lungime, coada de 25–40 centimetri și masa de 3–8 kilograme.

Interesant este faptul că pisica sălbatică și râsul nu se tolerează reciproc, arealele acestora fiind complet separate.

Citeste si: Potecile de munte românești, incluse în traseele europene

Pisica sălbatică este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnită și în grupuri. Pisica sălbatică se împerechează în februarie-martie, iar după o gestație de circa 70 zile, femela naște 2-4 pui. Aceștia sunt orbi timp de 10-12 zile. După numai o lună, puii sunt capabili să își urmeze mama la vânătoare. De la aproximativ 3 luni pot vâna singuri. O caracteristică a împerecherii la pisica sălbatică este glanda perianală, de secreție externă, ce secretă un lichid cu miros de valeriană, folosit pentru marcarea teritoriului, dar și pentru atragerea partenerului. După unele ipoteze mirosul acesta provoacă reacția de vânare necontrolată din partea râsului, motiv pentru care teritoriile lor sunt complet separate, mai ales că perioade de împerechere și gestație se spuprapun.

Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Prădătoare desăvârşită, mult superioară suratei sale domestice la acest capitol, nu este cu nimic mai prejos chiar comparativ cu marile feline. Pisica sălbatică europeană este un tigru în miniatură. O dovadă în plus este dentiţia tipic de felină, cu dinţi proporţional mai mari şi mai solizi decât ai pisicilor domestice și curajul excepțional mai ales al femelelor cu pui care nu se tem de nimic atunci când vine vorba de protecția puilor.

Răspândirea populației de pisici sălbatice

Răspândirea populației de pisici sălbatice

Pisicile sălbatice se împerechează o singură dată pe an, la sfârşitul iernii, în lunile februarie-martie, ocazie cu care pot fi identificate mai uşor după mieunăturile pe care le emit motanii.

Citeste și: Expeditie de supravietuire în Fagaras. Eroul principal: Les Stroud

Pisica sălbatică nu are duşmani naturali, cu excepţia râsului şi a păsărilor mari de pradă, precum acvila de munte şi buha. Asta deoarece pe baza numărului mare de rozătoate pe care le consumă, pisica sălbatică este folositoare agriculturii şi silviculturii.

pisica sălbatică (4)Pisica sălbatică este o apariție și dacă ai avut șansa de a o vedea în mediul ei natural te poți considera un mare iubitor al muntelui și un om cu noroc. Cert este că întâlnirea cu mica felină este memorabilă!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii