Salvamont sau Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani.
Salvamont este o asociație cu personal calificat, care oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentați, rătăciți în munți, colaborează direct cu serviciul național de urgență 112, dar este finanțat din fonduri ale Consiilor județene din județele aflate în zona de munte. Seviciul Salvamont este unul din cele mai serioase și mai credibile organizații de intervenție rapidă din România, cu toate că cea mai mare parte din activitata Salvamont se face pe bază de voluntariat, dragoste pentru munte și oameni.
Scopul acestui materiale este unul de a informa cu privire la datele generale ale Salvamont România și nu are ca obiectiv critica sau a scoate în evidență situațiile anormale (din păcate devenite firești în România), dar sub protecția anonimatului o să spun ceea ce mi-a spus cu naduf, tristețe și resemnare un sef de Salvamont județean: ”Aceasta echipă Salvamont există doar pentru noi, cei care facem parte din grupul de intervenție suntem oameni care avem bani, avem echipament și suntem dedicați muntelui. De fapt ceea ce ține la un nivel ridicat Salvamontul în România este dragostea absolută a salvamontiștilor pentru munte. Noi facem în 90% din cazuri voluntariat sau muncim cu bani de acasă, deși grupurile Salvamont au salvat zeci de vieți. Noi facem asta cu echipamentele noastre cu benzina și motorina noastră, cu abonamente la telefon plătite de noi și așa mai departe. Banii alocați de la administrație pentru Salvamont sunt ca și cum nu ar exista! De fapt, într-un fel este vina noastră că s-a ajuns aici. Cei care ar trebui să finanțeze cu adevărat activitatea Salvamont – nu mă gândesc la câștiguri pentru noi, ci măcar la echipamente și combustibil, au văzut că noi ne facem mereu treaba fie că ne dau, fie că nu ne dau bani, iar în condițiile astea au zis că este mai rentabil să nu ne mai dea bani sau să ne dea niste sume derizorii… Păcat de munții noștrii și păcat de potențialul lor… În rest noi să fim sănătoși!”.
Nu știu dacă este sau nu exagerată această abordare, știu doar că numai gândul că baieții de la Salvamont există este suficient, pentru că încrederea mea în ei este maximă.
Există 32 de Servicii Publice Județene Salvamont. Fiecare în parte are o bază centrală, telefon și o echipă de salvamontiști (mereu gata de intervenție și mereu îndrăgostiți de munte).
Există echipe Salvamont în județele Gorj, cu bază Salvamont la Râncă, în Bistrița-Năsăud, în Argeș la Nucșoara, în Cluj cu punct de lucru la Băișoara. Există Serviciul Public Salvamont Sibiu, Centrul Județean Salvamont Neamț cu puncte de lucru la cabana Dochia și Izvorul Muntelui.
Foarte des apelate sunt serviciul Salvamont a Orașului Predeal (are și un număr de telefon local, alocat sepecial: 456 269)
Echipe Salvamont s-au constituit și la Borșa și pentru zona Bran-Moeciu (telefon 0268 236 978; 0268 236 800).
Echipe salvamont sunt și în județele Albă și Brașov. Pentru acesta din urmă există formația Salvamont a Municipiului Brașov (telefon: 0724/503 585; 0722/523 298), dar și echipa Salvamont Săcele (telefon: 0722/730 759) și Râșnov (telefon. 0725.826668). Lor se adaugă Salvamont Cristianu Mare: 0268/262222 și Serviciul Public Județean Salvamont Prahova – Formația Cheia (0244/311 922, 0725 826 668).
Echipe gata de intervenție sunt și în județele Caraș-Severin, cu punct de lucru în Rețița (acoperă munții Semenic, Aninei, Locvei, Almajului, Dognecei și Nemanului) și Caransebeș (acoperă munții Țarcu, Mic, Godeanu, Poiană Ruscă), dar și în județele Harghita și Târgu-Mureș, Vâlcea, Argeș, Bihor și Dâmbovița, unele dintre ele cu unități și puncte de lucru în zonele montane din județele respective.
Există un telefon unic, apelabil de pe întreg teritoriul României, 0-SALVAMONT (0725-826 668). Serviciul este cu taxa unui apel normal, pentru a micşora numărul alarmelor false sau al glumelor proaste.
Numărul unic este oferit de Vodafone, dar este apelabil din orice rețea de telefoniefiind cuplat la un dispecerat care funcţioneaza 24/7. Dispeceratul este dotat cu tehnologii de ultimă oră. În caz de urgenţă, dispeceratul ia legătura cu cea mai apropiată formaţie salvamont de locul în care se află accidentatul, şi coordonează echipa spre locul accidentului.
Serviciul poate fi apelabil și prin sistemul național de urgență 112.
Sursa foto: salvamont