http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Râsul – puma Carpaților

BLOG Trebuie sa stii!

Statistica arată că în România, în tot arcul Carpaților sunt circa 2000 de exemplare de râs boreal. Numele lui oficial este Lynx lynx și este, poate, una dintre cele mai frumoase vietăți ale Carpaților. Este timid, retras, fuge de oameni, dar în agală măsură este un animal de pradă extrem de bine dotat, agil, iute, inteligent și curajos.

râsul (1)Râsul sau linxul este o felină de dimensiuni medii, care face parte din ordinul Carnivoră, familia Felidae. Taxonomia acestui mamifer carnivor este încă disputată, unele surse integrand râsul în genul Felis, altele integrându-l într-un gen separat, genul Lynx. Există patru specii de râs, răspândite în diferite zone ale globului:  Lynx lynx a€“ linxul (râsul) carpatin sau eurasiatic prezent în Alpi și Carpați în Europa, dar și în Asia (Rusia, China, Turcia). Râsul carpatin din România are oficial populația cea mai bine reprezentată după cele care se găsesc în Rusia. Alte specii sunt Lynx canadensis -€“ linxul canadian sau polar prezent în “ Canada, Nordul Americii de Nord, Lynx rufus -€“ linxul (râsul) roșu din SUA și sudul Canadei și Lynx pardinus -€“ linxul iberic, specie ameințată serios cu dispariția populața fiind sub o 100 de exemplare.

Distribution_L__lynx

Zona de raspandire a râsului boreal

Lynx_range

Zona de răspandire a celor patru specii de răși

Citeste si: Patria zimbrilor din Padurea Tarcului

Râșii au cozile scurte și smocuri de păr negru în vârfurile urechilor (aceste smocuri îi ajută să detecteze sursă sunetelor și fără ele auzul rasilor ar fi grav afectat). Sub gât prezintă un desen negru (puțin vizibil) în formă de papion. Culoarea și lungimea blănii lincsilor variază în funcție de zonă geografică în care trăiesc, de la maro deschis până la auriu sau bej-alburiu. Blana prezintă uneori marcaje maro-închis în special pe membre. Mustățile sunt lungi și labele sunt rotunde, special adaptate pentru mersul în zăpada și pot ajunge mai mari decât palmă omului. Toate speciile de lincși au blană de pe gât, piept, burtă și interiorul membrelor de culoare albă. Râsul are corpul acoperit cu blană fină, moale, de culoare șură sau cafenie roșcată, presărată cu pete brune, care îi oferă un camunflaj perfect. Are picioare scurte foarte musculoase, terminate cu gheare ascuțite retractile (că la pisică) și o coadă scurtă. Vede și aude excelent, miaună, rage și  are un urlet răgușit. Este un vânător excelent, vânează și ziua și noaptea, sare, se aruncă, pândește și se fofilează spre pradă cu o abilitate demnă de o felină (deși nu-i chiar o felină). Vânează animale mari și mici: cerbi, căprioare, iepuri și păsări de pădure.

râsul (3)Citeste si: Harta Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș

Dimensiunile lincsilor variază simțitor de la o specie la altă. Râsul carpatini, are 80–150 centimetri lungime și o greutate de 18–30 kilograme. Cei iberici sunt mai mici (85–120 cm și 13–25 kg), iar speciile americane au 70-120 centimetri lungime și 9–15 kilograme, fiind și cei mai mici.râsul (4)Citeste si: Potecile de munte românești, incluse în traseele europene

Râsul este monument al naturii și este protejat de lege și ocrotit în rezervații și în aerealele pe care le ocupă. Este cel mai des întâlnit între 800 și 1500 de metri. Sunt animale solitare, iar împerecherea nu are loc la fiecare an ceea ce a dus și la scăderea numărului de exemplare. Femelele nasc 2-4 pui, orbi pentru două săptămâni, care rămân multă vreme în grija mamei. Șase luni sau mai mult sunt alăptați, și rămân în grija ei pănă la maturitate, adică la doi ani.

râsul (5)
Undeva într-o pădure din Carpați un râs vânează chiar acum, iar puii unei mame râs au, acum în august, 2-3 luni!

Sursa foto: ro.wikipedia.org
 

Comentarii

comentarii