http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Lacul Bolboci, marea cea mica din Bucegi

Carpatii Meridionali Masivul Bucegi

Lacul Bolboci este un lac artificial, dar marea sa calitate este ca nu pare a fi un lac artificial, fiind extrem de frumos și natural integrat în decorul local. De jur împrejului lacului este pădure de brazi, iar barajul care susține acumularea de apă pară-i acolo de când lumea.lacul bolboci (1)Lacul Bolboci a fost creat prin blocarea artificială a râului Ialomița în 1988, printr-un baraj. Are un volum de apă asemănător cu Lacul Morii din București, dar e foarte întins, ascunzându-se printre versanții de pe mal, în așa fel încât este aproape imposibil să îl vezi pe tot. Privit de sus, de foarte sus, sau văzut pe o hartă lacul pare o sopârlă. Are patru picioare, coada și un ”cap” ascuțit.

Citeste: Harta Masivul Bucegi

Supranumit şi “Marea din Bucegi“, în fapt o mare mai mică, Lacul Bolboci se numără printre cele mai spectaculoase atracţii din întreaga zonă a Munţilor Bucegi. Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial în Masivul Bucegi, pe râul Ialomița. În lacul Bolboci se varsă și râul Bolboci. Lacul nu-i foarte adânc, adâncimea maximă este de șapte metri, dar este plin de pește și incredibil de limpede mereu.

Cabana Bolboci se află pe malul lacului și a fost construită în 1928. Până în 1971 putea fi folosită doar vara, pentru ca nu avea sobă și nu era acoperită cu tablă. Este la o distanță de opt kilometri de Sinaia și la 10 kilometri (două ore de mers pe jos) de Peștera Ialomiței.

Citeste si: Harta Traseelor Montane in Masivul Bucegi

Aceast lac, înconjurat de peisaje pitoreşti, dominate de masive muntoase, foarte bine împădurite, s-a format ca lac de acumulare în spatele unui baraj situat la o altitudine de 1438 metri, Barajul Bolboci. Barajul se înfăţişează impunător, măsurând aproximativ 55 metri înălţime şi adăpostind în spatele său o întindere de apă ce înglobează în jur de 18 milioane de metri cubi. Barajul este unul dintre puținele din Europa realizate natural, din pământ şi piatră, fapt care susține cadrul general natural. Amplasat într-un loc de o rară frumuseţe şi nu foarte cunoscut, în inima munţilor, cu ape reci chiar şi vara, lacul a reuşit să-şi păstreze autenticitatea.

lacul bolboci (2)Deşi este un lac artificial, implicarea antropică nu a adus nici cea mai mică daună acestui minunat colţ de natură. Amplasată chiar în inima munţilor, întinderea de apă încântă ochii, iar puritatea naturii nu au fost deloc ştirbite de influenţa umană.

Citeste si: Misterele Carpaților și câteva recorduri

Lacul este  înconjurat de pǎduri de conifere care freamătă la fiecare adiere a vântului. Dincolo de aceastǎ lume a veşnicilor verzi, se zǎresc mândriile Bucegilor, crestele lor de până la 2500 metri care parcǎ închid aceastǎ lume a nuanţelor între pereţii lor de piatrǎ.

Cum ajungi la Lacul Bolboci

Accesul în zonă se poate face cu mijloace auto, pe DN 71, dinspre Târgovişte până la Moroeni şi apoi pe drumul forestier ce urcă dinspre Sinaia pe la Dichiu şi prin Cheile Zănoagei sau pe diverse trasee turistice marcate. Lacul Bolboci reprezintǎ un important nod turistic din care pot porni atât trasee montane marcate, cât şi auto, spre atracţiile principale ale munţilor Bucegi, dintre care amintim: Lacul Scropoasa, zona Peştera-Padina, Peştera Ialomicioarei, Cabana Babele, Cheile Zănoagei.

Citeste si: Trasee pentru bicicletă pe Valea Prahovei. Azuga

Pe malul lacului se găseşte Cabana Bolboci, ce dispune de aproximativ 60 de locuri de cazare. Cabana a fost construitǎ între anii 1926 – 1928, în timpul exploatǎrilor pǎdurilor de brazi din Valea Ialomiţei.

Cabana, care e acum foarte aproape de mal, iar poiana din jurul ei este perfectă pentru așezat cortul.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii