http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Misterele Carpaților și câteva recorduri

Alegerea Editorului BLOG Reportaje

Munţii Carpaţi sunt coloana vertebrală a României. Pe lângă frumuseţea lor naturală, Munții Carpați ascund legende vechi şi mistere care pentru farmecul lor trebuie să rămână nedeslușite.

Munții Carpați (2)

Munţii Carpaţi se întind pe 1.500 de kilometri, iar numele lor vine de la tribul de daci al Carpilor. Se spune că acest trib trăia în Moldova, în Carpaţii Orientali. Numele acestora vine de la un cuvânt indo-european care înseamnă piatră.

Citeste si: Pisica sălbatică, micul tigru din Carpați

Carpaţii se întind pe teritoriul a opt state europene: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România şi Serbia. Altitudinea maximă este pe Vârful Gerlachovski (2.655 de metri, cu fic 111 metri mai înalt decât Moldoveanu), din lanţul muntos Tatra, din Slovacia.

În Româna, Carpaţii sunt împărţiţi în trei mari lanţuri: Orientali, Meridionali şi Occidentali. Pe teritoriul ţării noastre cel mai înalt vârf este Moldoveanu (2.544 de metri) din Munţii Făgăraş, al cărui nume are o poveste interesantă. În cea mai mare parte a lor, Carpaţii Româneşti s-au format cu milioane de ani în urmă prin încreţirea şi ridicarea treptată a straturilor pământului.

Recordurile Carpaţilor

Peste 800 de kilometri, din cei 1500 pe care se întind Munţii Carpaţi sunt în România. Acest lanţ muntos acoperă, practic, o treime din ţara noastră. În Carpaţii din România există peste 12.000 de peşteri, iar 76 dintre ele au o lungime mai mare de doi kilometri. Cea mai adâncă Peşteră este Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei. Ea coboară la 415 metri sub nivelul mării.

Citeste si: Munții Carpați nu-s doar ai noștri

În Munţii Carpaţi există singurul lac vulcanic din România și din Europa – lacul Sfânta Ana, un loc plin de legendă şi unde muntele anunţă cum va fi vremea.

Munții Carpați (4)În munţii Carpaţi există cei mai mulţi lupi, urşi bruni, râși și pisici sălbatice din Europa.

În Munţii Carpaţi există şi cel mai mic oraş al României, Tuşnadul renumit pentru apele minerale vindecătoare. Tot în Carpaţi, în depresiunea Braşovului, s-a înregistrat la 25 ianuarie 1942 şi cea mai scăzută temperatură din ţară, -38,5 grade Celsius.

Formaţiuni misterioase Munţii Carpaţi ascund mai multe formaţiuni din piatră şi rocă, dar modul în care ele s-au format rămâne încă un mister. Cele mai spectaculoase sunt Babele şi Sfinxul din Munţii Bucegi, Moşul şi cei 12 Apostoli din Munţii Călimani, Creasta Cocoşului din Munţii Gutâi, dar şi Tigăile din Munţii Ciucaş. Se mai spune că Sfinxul şi Babele au fost făcute de daci, teorie alimentată de faptul că Stinxul seamănă cu un cap de dac.

Citeste si: Harta Traseelor Montane in Masivul Bucegi

Sfinxul din Bucegi are aceeaşi înălţime cu Sfinxul din Gizeh, fapt care alimentează ideea că Sfinxul nu este o creaţie a naturii sau a extratereştrilor, ci a fost sculptat de mâna omului. Se mai spune că ar reprezenta o zeitate din vremuri de mult apuse. Geologogii sunt de acord că oamenii nu au nicio legătură cu aceste stânci şi spun că natura este responsabilă. Sfinxul şi Babele s-au format în urma erodării muntelui ale cărui stânci au fost roase de vânt şi ploaie şi de sute de ani în care muntele a înghetat şi s-a dezgheţat. Practic, natura este responsabililă pentru forma Babelor şi a Sfinxului.

Munții Carpați (3)

Citeste si: Crucea Caraiman – o istorie zbuciumată

Rezervaţia 12 Apostoli, una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din Munţii Călimani, este recomandată turiştilor interesaţi de misterele naturii. Aici natura a săpat în stâncă monumente megalitice despre care se spune că reprezentau divinăţile vremii. În accepţiuniea creştine strâncile au preluat denumirea de 12 Apostoli. În fiecare an în 29 iunie de sărbătoarea celor 12 apostoli, localnicii urcă pe munte să-i sărbătorească. Cea mai interesantă figură de aici este cea a Moşului despre care se spune că este asemănător cu Sfinxul.

Citeste si: Vârful Omu și câteva amănunte pe care nu le știai

Moşul ne prezintă trei feţe distince ale chipului uman. Cele trei feţe distincte sunt orientate către toate cele trei căi de acces. Dacă asemănarea cu Sfinxul este aceea că ambele formaţiuni reprezintă chipuri umane, există şi o deosebire cel puţin interesantă. Sfinxul îşi păstreaza asemănarea cu chipul uman numai când este privit dintr-o singură direcţie, Moşul nu-şi schimbă înfăţişarea umană, indiferent de unghiul din care este admirat de pe cele trei poteci care duc la el.

Munții Carpați (1)Rezervaţia Creasta Cocoşului este amplasată în Munţii Gutâi, în judeţul Maramureş, la o distanţă de aproximativ 35 kilometri de oraşul Baia Mare. Aici se poate admira Creasta Cocoşului care dă şi numele rezervaţiei. Este practice o colină ascuţită de 200 de metri lungime care seamănă izbitor cu o creastă de cocoş.

Citeste si: La Varful Omu prin Valea Cerbului – note de calatorie

Zona Tigăile Mari din Munţii Ciucaş este cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munţii Carpaţi. Uimeşte atât prin înălţime, unele dintre stâncile uriaşe având chiar şi 80-100 de metri, dar şi prin lăţime. Complexul de turnuri se întinde pe un kilometru. Zona a fost declarată arie protejată şi se află la limita dintre judeţele Braşov şi Prahova.

Un alt loc unic din Carpații României este zona Şapte Izvoare de pe Valea Ialomiţiei. Cercetările făcute aici în anii 80 au arătat că apa din aceste izvoare nu are niciun fel de bacterii, un fapt unic în lume. Legenda merge mai departe şi spune că apa izvoarelor provine de la un lac subteran de unde chiar Zalmozis a băut apă.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii