http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Harta Munților Postăvarul

HĂRȚI

Munții Postăvarul fac parte din Carpații de Curbură, alcătuind împreună cu Masivul Piatra Mare grupul de Munți ai Bârsei. Sunt localizați între depresiunea intracarpatică a Brașovului, deasupra căreia se înalță cu peste 1.200 m și versantul nordic abrupt al Masivului Bucegi. Munții Postăvaru sunt cuprinși între următoarele coordonate: 45°29’47” și 45°39’45” latitudine nordică și între 25°39’44” și 25°26’20” longitudine estică.

Munții Postăvarul sunt înconjurați de arii depresionare întinse, de văi adânci și culoare largi și se detașează din depărtare ca o unitate montană impunătoare, deși altitudinea lor maximă nu depășește 1.800 m. Poala nordică a muntelui este înconjurată de orașul Brașov și de zona sa industrială. În est, valea pitorească a Timișului, cu salba ei de stațiuni climaterice, îi separă de Piatra Mare, cu care se aseamănă totuși atât de mult în unele particularități ale peisajului. Spre sud sînt despărțiți de Masivul Bucegi prin cursul superior al Pârâului Mare (Valea Ghimbavului), iar în sud-est valea largă a Râșnoavei (afluent al Prahovei) îi separă de culmea prelungă a Clăbucetului Baiului.

Munții Postăvaru au o suprafață de aproximativ 173 km2.

Denumirea lor provine de la numele unui proprietar de oi – Stoica Postăvarul din Schei (vechi cartier românesc al Brașovului), de la începutul secolului al XVIII-lea. În arhive a fost descoperit un document în care apare stâna „Posztovarul sive Christianul”, ceea ce înseamnă că noul proprietar era la acea dată Cristian (P. Binder, 1973). Este explicată în acest fel și denumirea Cristianul Mare sub care mai este cunoscut vârful Postăvarului (l.804 m).

Vezi harta Munților Postăvarul. Un click pe hartă te ajută să o vezi la dimensiune maximă și să identifici toate detaliile de pe aceasta.  postavarupostavaru (3)

Citeste si: Trasee în Munții Postăvarul
Citeste si: Peștera Valea Cetății, o catedrală subterană
Citeste si: Drumuri de o zi: Sinaia – Poiana Stanii (via Peles)
Citeste si: Traseul Cabana Babele – Cabana Varful Omu

Comentarii

comentarii