http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Harta parcului Munții Maramureșului și câteva detalii în plus

HĂRȚI

Parcul Natural Munții Maramureșului este situat în nordul județului Maramureș, în zonă localităților Borsa, Moisei, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Leordina, Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte, Petrova și Bistra, incluzând masivul Munților Maramureșului până la frontieră româno-ucraineană.  

Citeste si: Cel mai mare parc natural din România. Munții Maramureșului

Munții Maramureșului sunt situați la graniță de nord a țării, între paralele de 47A°35’5′” și 47A°58’20” latitudine nordică și între meridianele de 24A°8’12” și 25A°2’38” longitudine vestică. Se întind spre nord de valea Viseului și a Bistriței Aurii pe o lungime de peste 100 kilometri, cu o suprafața de circa 1500 de kilometri pătrați. Fac parte din Provincia Carpatica, Subprovincia Carpații de Sud-Est, Regiunea Carpații Orientali, Subregiunea Munții Cristalino-Sedimentan, Districtul Munții Maramureșului.

Limitele au fost stabilite și aprobate prin H.G. 2151/2004. Parcul Natural Munții Maramureșului include terenuri silvice, pastorale și cu alte utilizări situate în județul Maramureș, respectiv în Ocoalele Silvice Borsa, Vișeu, Ruscova și Poienile de Sub Munte. Că urmare, referirile de mai jos au în vedere borne silvice, unități de producție și parcele din aceste ocoale silvice, precum și alte elemente din structură geografică și infrastructura zonei.

Limită nordică este data de Culmea Jupaniei, trece prin vârfurile Ciungii Balasanii (1800 m), Jupania (1850 m), urmărind limită Ocolului Silvic Vișeu până la frontieră de stat cu Ucraina. în continuare, limită nordică este data de frontieră de stat, care trece prin vârfurile Ignateasca, Comanu, Budescu Mare, Stogu, Holovaciu, Pop Ivan, Poloninca, Muncelu și coboară pe pârâul Narita în localitatea Valea Viseului. De aici limită parcului natural este răul Tisă până la borna silvica 284.

Citeste si: Munții Carpați nu-s doar ai noștri

Limită estică urcă pe pârâul Șesuri până în Pasul Măgură, coboară pe valea Banarii până în Salhoi (canton silvic), incluzând rezervația Stâncăriile Salhoi și micro-rezervația botanică de Cochlearia pyrenaeica var. borzaeana, urcă în vârful Salhoi (borna silvica 107), trece prin bornele silvice 102, 149 și coboară la borna silvica 196 din Izvorul Ursului, urcă pe drumul forestier până la borna silvica 237. De aici urcă pe muchie în Culmea Sărată la borna silvica 236. (click pe hartă pentru o imagine mărită)

Harta parcului Munții MaramureșuluiLimită sudică este data de Valea Viseului, incluzând perimetrele localităților Valea Viseului, Bistra, Petrova, Leordina, Vișeu de Jos, Vișeu de Sus, Moisei și Borsa până în Pasul Prislop (1416 m), de aici pe D.N. 18 până la Șesuri, borna silvica 162 (Unitatea de Producție VII Izvoarele Bistriței). (click pe hartă pentru o imagine mărită)

Harta parcului Munții Maramureșului (2)Limită vestică pornește din borna silvics 284 (Unitatea de Producție I Bistra) aflată pe malul stâng al văii Tisă, la circa 2,3 km de centrul localității Luncă la Tisă coboară spre sud, trece prin vârful Tocarnea, include Defileul Viseului dintre localitățile Bistra și Valea Viseului. (click pe hartă pentru o imagine mărită)

Harta parcului Munții Maramureșului (1)Cele mai imortante obiective turistice

→ Stâncăƒriile Sâlhoi Zâmbroslavele caracterizate prin bolovăƒnișuri de călcare eocene provenite din stâncile din amonte.
→ Poiana cu Narcise Tomnatec Sehleanu, situatムîn localitatea Repedea și are suprafața de 100 hectare și este o rezervație floristicăƒ-peisagisticム(poianムcu narcise) în administrarea Parcului Natural Munții Maramureșului, fiind instituită o zonă specială de conservare.
→ Poiana Sehleanu aflată în partea sudicムa Vf. Tomnatec care are înăƒltimea de 1618 metri, iar de sub acesta izvorăƒste valea omonimăƒ. Vegetația acestei zone este tipicムgolului de munte. Este remarcabilă flora spontană de narcise și ghințură, dar și populația bine reprezentată de urs brun, corb, cerb carpatin și mistreț
→ Vârful Farcăƒu – Lacul Vinderel – Vârful Mihailecu, care este rezervație geologicăƒ, faunisticăƒ, peisagisticムîn administrarea Parcul Natural Munții Maramureșului. Lacul Vinderel are o lungime de 155 metri, lăƒtimea maximムde 85 metri și adâncime maximムde 5,5 metri. În jur flora spontană cuprinde floarea de colț, bumbăƒcărițaƒ, rogoz, afin vânăƒt, vulturică, brândușe de primăvară, ochiul boului alpin.
→ Cornu Nedeii, Ciungii Băƒlăƒsinei – în jurul localității Borșa. Este o zonă protejașă pentru populația de cocoș de munte și cocoș de mesteacăƒ. Culmea montanムa rezervației este reprezentatムprintr-un substrat geologic variat (roci cristaline, sedimentare și eruptive), cu sectoare cu exocarst – ponoare, izvoare carstice – zonă Fântâna Stanchii, abrupturi calcaroase (Cearcăƒnul, Stâna Sasului, Podul Cearcăƒnului), căƒldăƒri glaciare (versantul nordic al Vf. Jupania). Rețeaua hidrograficムeste tributarムcelor trei bazine hidrografice Tisă, Someș, Prut și o formeazムapele curgăƒtoare Tâsla, Băƒlăƒsâna, Șesuri, Vâlcăƒnescu, Hasmar. Vegetația rezervației este constituitム60% din păƒsuni de munte și 40% păƒduri de conifere și jnepenișuri (Jupania, cel mai extins din Carpați, Cornul Nedeii și Cearcăƒnul Mestecăƒnis). Jnepenișurile constituie habitatul cocoșului de mesteacăƒn.

Sursa: muntiimaramuresului.ro

Comentarii

comentarii