http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Valea Cetății, o catedrală subterană

Carpații de Curbură Carpatii Orientali Pesteri Vacanţe şi Călătorii

Peștera Valea Cetății, cunoscută și sub numele de Peștera Fundata este impresionantă prin deschiderea și imensitatea sălii centrale. “Sala Mare” a Peșterii Valea Cetății este o veritabilă catedrală naturală subterană. Aici sunt stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de doi metri înălțime, are o înălțime maximă de 24 de metri, bolta rotunjită și o suprafață deschisă de peste 2500 metri pătrați din care pleacă în diferite direcții galerii secundare situate la diferite înălțimi în pereții boltiți din ”Sala Mare”, de diferite mărimi. Bolta din “Sala Mare” este impresionantă și este în sine un motiv suficient pentru a ajunge până la peșteră. Bolta este ”decorată” cu formațiuni calcaroase, iar senzația că acestea se vor prăbuși în orice moment este cu totul specială.

peștera ”Valea Cetății” (2)

O parte din ”Sala Mare”

Citeste si: Cinci lucruri puțin știute despre peșterea Scărișoara

Peștera Valea Cetății a fost declarată arie naturală protejată suprafața totală a zonei care se află sub protecția legii fiind de un hectar – peștera și zona limitrofă acesteia. Un motiv pentru care Peștera a fost pusă sub protecția legii este acela că este o peșteră activă, unde procesele de formare ale structurilor este continuu. Aceasta este posibil mai ales pentru că temeeratura din peșteră se menține contantă, indiferent de temperatura din exterior.

peștera ”Valea Cetății” (4)

Intrarea actuală

Peștera Valea Cetății se află pe povârnișul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Țării Bârsei, la 3,5 kilometri de Râșnov, la 1,5 kilometri de Cetatea Râșnov și la o altitudine de 825 metri (intrarea principală). Accesul cu mijloace auto se face dinspre șoseaua DN1E Brașov-Poiana Brașov-Râșnov, urmând Valea Cetății, până la confluența ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare special amenajată pentru deservirea ariei naturale protejate. Accesul cu bicicleta și pe jos se poate face din parcarea amenajată, urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul Văii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice dinspre Poiana Brașov, Cetatea Râșnov-Valea Cetății, Bisericuța Păgânilor.

Citeste si: Trasee turistice din zona Padis, Munții Bihorului

Peștera Valea Cetății a fost descoperită acum circa 60 de ani, iar intrarea în peșteră a fost mereu foarte mică și dificilă motiv pentru care nu a fost deschisă vizității, ci doar celor special pregătiți și antrenați. Toate acestea ppână în 2010 cînd prin reamenajare Peștera Valea Cetății a intrat în circuitul turistic, fiind unul din locurile în care merită să ajungi pentru spectacolul gratuit oferit de Mama Natură în joaca ei cu apa și calcarul, vreme de milioane de ani. Au fost construite scări, trotuare, balustrade și a fost instalat un sistem pentru iluminat rece, unic în România, care poate să păstreze același microclimat de 8-9 grade Celsius indiferent de anotimp, detaliu esențial pentru conservare.

peștera ”Valea Cetății” (3)

Conturul calului a fost realizat pe unul din pereții activi ai peșterii de unul dintre primii speologi care au pătruns în peșteră după descoperirea ei. De atunci și până în prezent natura a continuat conturarea acestuia.

Aria Naturală Protejată Valea Cetății protejează și conservă elementele naturale cu valoare și semnificație ecologică, științifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice (Peștera Valea Cetății, stâncăriile și lapiezurile din Poiana Dracului), arborii seculari, flora, pierderile de apă în ponorul Fundățica și, în general tot acest loc, cu totul și cu totul special.

Peștera Valea Cetății are unele caracteristici care fac din ansamblu carstic și ecosistem unul special. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală. Peștera se încadrează în categoria cavităților cu ventilație unidirecțională, ceea ce înseamnă că sensul curentului de aer se inversează în funcție de sezon: ascendent iarna și descendent vara. Formele exocarstice observate în interiorul peșterii sunt: lapiezuri, trepte antitetice, ponoare temporar sau permanent active, vale oarbă și depresiune de captare carstică, vale cu aspect de cheie.

Citeste si: Fundata, localitatea aflata la cea mai inalta altitudine

În jurul peșterii sunt întâlnite specii de mamifere: lupul cenușiu, ursul brun, linxul, cerbul, căprioara, jderul de piatră, vidra, corbul și cocoșul de munte, tritonul cu creastă, buhaiul de baltă cu burta galbenă, șopârla, salamandra de uscat (una dintre cele mai colorate specii de salamandră). În interiorul peșterii, cândva plină de lilieci în prezent, este semnalată o singură specie de liliac, respectiv liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), dar și acesta doar sporadic.

peștera ”Valea Cetății”

”Sala Mare”

Spectaculos este faptul că ”Sala Mare” din Peștera Valea Cetății are o acustică perfectă, care depășește calitatea unora dintre cele mai cunoscute săli de concerte. Supranumită, deloc întâmplător ”Catedrala”, ”Sala Mare” este folosită frecvent pentru concerte de mizică clasică.

Sursa foto: wikipedia

Comentarii

comentarii