http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Drumuri de o zi: Sinaia – Poiana Stanii (via Peles)

Vacanţe şi Călătorii

Să zicem că ai o zi liberă și vrei să o petreci între munți, printre brazi, mergând și bucurându-te de natură, de aer proaspăt, de cer, de locuri frumoae chiar dacă unele dintre foarte cunoscute. Poate că acesta este farmecul drumurilor de o zi. Să treci din nou și din nou prin locuri prin care ai mai fost, dar să le descoperi într-un alt moment din an, într-un alt anotimp, într-o altă lumină sau să le privești cu alți ochi.

poiana stanii (1)

Traseul Sinaia- Poiana Stanii Regale (Click pe harta pentru imagine marita)

Nu-i nimic rău în traseele de o zi, în drumurile batute și în călătoriilefăcute chiar pe urmele pașilor tai, cel care erai acum un an, doi sau zece în urmă. De la un minut la altul toată lumea se schimbă, iar locurile foarte cunoscute îți pot oferi momente de tihnă și răgaz unice.

Citeste si: Drumul Babelor, soseaua de la 2000 de metri altitudine

Mergem pe un traseu bătut, cunoscut dar de un farmec inegalabi. Plecăm de la Sinaia, metropola Bucegilor, trecem pe lângă Castelul Peleș, apoi lăsăm în spate Pelișorul. Ajungem la Economat, la Furnica, pe Cheile Peleșului, la Poiana Stânii, apoi Stânca cu Clopoței, Stanca Franz-Josef și, cu și mai mult elan și energie, inapoi.

Durata traseului variază în funcție de dispoziția drumețului. Standard traseul durează circa 2 ore, dar timpul ideal pentru parcurgerea lui este vreo trei ore, ca să ai timp să vezi totul în jurul tău, să te oprești să tragi are în piept, des și cu saț și să admiri pe îndelete tot ceea ce este în jurul tău.

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia

Din Sinaia, din zonă parcului Dimitrie Ghica (unde îți poți lasa mașina) mergi la dreaptă unde există urmărind marcajul alb pe care scrie Poiană Stânii. Ajungi repede la Monumentul Eroilor din Sinaia și urmărești poteca care duce spre Mănăstirea Sinaia. Drumul este un fel d epromenadă alpină, dar este admirabil că se merge cu un fel de calm și o anume cadență pe care nu o vei vedea nicăieri prin orașe. În plus privește fețele oamenilo. Marea lor majoritate sunt vesele, calme și senine.

poiana stanii (4)

Castelul Peles

De la Mănăstirea Sinaia – unde poți sta vreo jumătate de oră – merge spre Castelul Peleș. În stânga este drumul spre telegondolă din Sinaia și Cota 1400. Priveliștea este deosebită și mereu alta, pentru că din fața castelului peleș  se văd Munții Piatră Arsă, Colții lui Nica și Pintenul Pietrei Arse. Lași Peleșul în spate (mereu cu o undă de regret), treci de Pelișor și faci la stânga spre locul Economat, apoi urci spre Furnica. De la Furnica, ajungi la Cabana Schiorilor, treci pe lângă Popasul Haiducilor și întri în pădure urmărind banda verticală albastră pentru Poiană Stânii. Drumul prin pădure este partea cea mai frumoasă din aceste traseu de o zi. În pădure e mica cascadă amenajată pentru curgerea Peleșului. Treci de Cheilor Peleșului, apoi ajungi în zonă izvorașului și apoi se deschide largă și cu pante line Poiana Stânii (numele complet este Poiana Stânii Regale).

poiana stanii (5)
De aici poți urca pe Stâncă cu Clopoței de unde se vede toată poiana, în toatîă deschiderea și splendoarea ai, Jepii Mici, Valea Jepilor și Jepii Mari precum și Munții Caraiman, Crucea, iar în dreaptă, departe Munții Postăvarul și Munții Piatră Mare.

poiana stanii (3)

Poiana Stanii

Tot din Poiană Stânii se poate ajunge pe Stâncă Franz Josef, de unde se vede toată poiana, dintr-o altă perspectivă, toată Valea Prahovei, Munții Baiul Mare (ce aparțin de Munții Baiului),  Munții Piatră Mare (la stânga) și Munții Postăvarul.

Dacă ai urcat sprințar și ai vreme mai poți merge la Peșteră lui Bogdan aflată la circa cam în 40-50 minute de Poiana Stânii. Traseul este nemarcat sau nu am identificat noi marcajul, dar poți lua informații de la localnici. Traseul este doar prin pădure, nu-i delor greu dar riscul de a o lua pe poteci greșite care nu se știe unde duc este foarte mare, deci nu pleca fără o bună documentare prealabilă.

poiana stanii (6)

Poiana Stanii

Te poți întoarce pe același traseu, ceea ce este foarte interesant pentru că soarele va lumina totul din drecție opusă și tor decorul se va vedea altfel sau mergi pe drumul pentru mașini spre cotă 1400, și cobori rapid  în Sinaia.

Citeste si: Harta Traseelor Montane in Masivul Bucegi

Dacă ajungi la Sinaia la 8-9 dimineața, poți porni înapoi spre casă, undeva după orele 18.00, cu bucuria unui traseu (cu tot cu relaxare, popas și mers), care să-ți încarce bateriile pentru cel puțin o săptămână.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii