http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Harta Munților Călimani

HĂRȚI

Munții Călimani sunt a treia grupă muntoasă a lanțului Carpaților Orientali, în partea lor de vest, de la nord spre sud. Sunt munți tineri de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayană, acum aproximativ 70 – 85 de milioane de ani. Munții Călimani sunt munți de origine vulcanică, procesul lor de ridicare în altitudine concomitent cu cel vulcanic. Cel mai înalt vârf al lor fiind, cu 2100 m, Vârful Pietrosul Călimanilor.

Munții Călimani aparțin lanțului vulcanic ce căptușește latura internă a Carpaților Orientali, situat în zona de contact a munților de încrețire cu marile depresiuni de prăbușire ale Transilvaniei și Pannoniei. Călimanul se încadrează în grupa sudică a celor mai tineri munți din România, cu cratere stinse acum circa 1,8 – 5 milioane de ani (Cuaternarul inferior), care s-au format în Pliocenul superior (finele Neogenului-Terțiar). Intensa activitate vulcanică neogenă a dus la apariția unor imense acumulări de lavă desfășurate pe o lungime de 450 km, foarte spectaculoase și azi.

Constituit din alternanțe de lave, aglomerate și cenușă (stratovulcan), Călimanul aparține grupei sudice – cea mai importantă masă vulcanică – cu o suprafață de aproximativ 6.400 km², cu lățimea de circa 40 km (peste 50 în sectorul Călimanului) și lungimea de aproape 160 km. Acest masiv este caracterizat prin prezența celor mai mari altitudini (Pietrosul Călimanului – 2100 m, Gurghiu – 1776 m, Harghita – 1800 m), care coboară treptat către Tușnad (Ciomatu – 1.301 m). În acest sector apar aliniate numeroase conuri vulcanice distruse parțial de eroziune, dar mai ales datorită prăbușirilor care au dus la deschiderea unor cratere (caldere) imense (cu un diametru de circa 10 km în Căliman).

Vezi harta Munților Călimani, iar un click pe hartă te va ajuta să vezi imaginea mărită și să identifici ușor toate detaliile.

muntii calimani harta

calimani harta 2

Citeste si: Trasee în Parcul Național Călimani
Citeste si: Munții Călimani – vulcanii României
Citeste si: Munții Călimani – Bistriței – Stănișoarei
Citeste si: Trasee în Munții Postăvarul
Citeste si: Parcurile Naționale ale României. Scurtă trecere în revistă

 

Comentarii

comentarii