http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cascada Duruitoarea – zgomotul năprasnic al apelor

Carpatii Orientali Masivul Ceahlau

Monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip peisagistic, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Parcul Național Ceahlău. Duruitoarea, în zilele cu debit mare, este muzica care te însoțește în toată rezervația de circa un hectar. Practic căderea de apă se aude de oriunde, este ghid și ecou, în egală măsură.

Citeste si: Cum ajungi la Cascada Vânturătoarea

Cascada este accesibilă pe traseul marcat cu cruce roșie pe fundal alb, fiind unul dintre primele șapte trasee care au fost marcate în Masivul Ceahlău, încă din 1936. Traseul spre Duruitoarea pornește din Stațiunea Durău (800 m) continuă cu Poiana Viezuri (1.200 m), ajunge la Cascada Duruitoarea (1.210 m), și merge mai departe la Poiana Scăiuș (1.400 m), apoi la Polița cu Ariniș (1.650 m) pentru a urca la Curmătura Piciorul Șchiop (1.780 m) și merge lin și drept până la Cabana Dochia. Traseul total are o lungime de 7,5 kilometri și și poate fi parcurs în aproximativ cinci ore.

1280px-Cascada_duruitoareaCascada Duruitoarea se găsește pe pârâul Rupturii, care se varsă în Valea Schitului și de aici în Lacul Bicaz. Debitul de apă al cascadei este asigurat de pârâul Rupturii și afluenții acestuia. Cascada are o cădere impresionantă de apă de 25-30 metri înălțime, apele sale fiind despărțite în două de un prag. Pragul superior are aproximativ 20 m. La bază apele au săpat prin eroziune marmite. Pragul inferior are aproximativ 5 m, răsfirând apa în evantai peste stâncă.

Citeste si: Cheile Nerei sau cum a adunat Dumnezeu toate minunile la un loc

Dezagregarea conglomeratelor și gresiilor datorată fenomenelor de gelivație (îngheț-dezgheț) și avalanșelor a dus la detașarea din pereții verticali a unor coloane, turnuri și la adâncirea jgheaburilor precum și la formarea de săritori și cascade.

Alimentarea cu apă a pârâului se face în principal din izvorul Fântâna Rece situat spre platoul alpin, care este singurul care alimentează cascada permanent. Debitul actual al acestuia a fost redus din momentul în care a fost construită captarea pentru cabana Dochia. Mai sunt și alte izvoare, dar acestea au perioade când seacă și debitul cascadei scade.

Citeste si: Harta traseelor turistice din Masivul Ceahlau

Numele cascadei provine de la zgomotul puternic produs de căderea de apă, sunet care se aude de la mare depărtare. Zgomotul apei devine asurzitor și impresionant, în special în perioadele ploioase, când debitul pârâului crește.

Duruitoarea oferă spectacolul maxim primăvara, în aprilie mai și toamna, în octombrie.

Sursa foto: wikipedia.org / lataifas.ro/

Comentarii

comentarii