http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee în Munții Măcinului (II)

TRASEE

Munții Măcinului au șase trasee marcate. Toate unice, excepționale, inedite și oferind drumețului momente unice. Se spune că dacă ajungi o singură dată pe Munții Măciunului vei cădea pradă unei vraji care te va facesă te întorci, iar și iar. Pe munții Măcinului nu se merge niciodată doar o dată!

Munții Măciunului sunt o călătorie în timp. Orice drum pe acolo te face să calci pe pietre care au 600, 400, 300, 200 de milioane de ani. Un fel de veșnicie…

Citeste si: Munții Măcinului – munții batrâni

Traseul Cozluk este marcat cu punct roşu, are circa 16 kilometri, începe în Greci, merge pe Păşunea Crucele apoi pe Valea Cozluk și Valea Radului ajunge la Teiul Strâmb și la Baia de aramă apoi la Pietrele Lacului urcă la Vârful Conaciu și coboară pe Valea Plopilor, apoi ajunge la Pietrele  Mariei și se întoarce de unde a plecat în Greci.

Traseul Cozluk este o traversare a mai multor ere geologice purtând turistul avizat printr-o gamă largă de roci care aparţin celor două mari formaţiuni geologice din Munţii Măcin. Acest traseu de pe vărfurile pe care le parcurge oferă panorame asupra văilor şi vărfurilor învecinate cu peisaje de pădure din care se ivesc stâncării. Peisaje deosebite sunt generate de alternanţa masivelor de pădure cu poienile stepizate de pe vărfuri, de văile adânci cu pereţi stâncoşi pe care se dezvoltă ferigi, de diferitele tipuri de pădure şi stadii de dezvoltare favorizate de expoziţia versanţilor.

traseu-cozluk-munti-macin - Copy

Traseul Cozluk

Traseul Valea Vinului este marcat cu bandă galbenă și are 12 kilometri. Traseul începe la Cerna merge pe Valea Cernei, apoi pe Valea Poteca Ţigăncii ajunge la Vârful Vergu , apoi la Vârful Vinului și se întoarce la Creasta.

Citeste si: Munții Măcinului – Făgărașii de la Dunăre

Traseul are pante line trecând prin multe poieni unde un geolog s-ar simții ca și cum ar fi ajuns în paradis. Poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni vaste de păduri umbroase şi rarişti. Pe acest traseu, în funcţie de pantă şi expoziţie alternează pădurile moesic-vest pontice de gorun, carpen şi tei argintiu cu habitatele de silvostepă în care gorunul se asociază cu stejar pufos, tei, mojdrean, cărpiniţă, cu rarişti de stejar pufos, mojdrean, păr argintiu şi corn, şi cu pajiştile de stepă pe creste. Adică un fel de poveste, mereu alta în funcție de anotimp. Locurile pe care calci au 300-500 de milioane de ani.

Traseul turistic Valea Vinului

Traseul turistic Valea Vinului

Traseul Vârful Crapcea este marcat cu bandă roşie și are 12 kilometri lungime. Începe la Cerna merge pe Valea lui Puiu, ajunge pe Vârful Echiștea apoi trece prin Vîrful Crapcea, coboară pe Dealul Crapcea și ajunge la Balabancea.

traseu-turistic-macin-crapcea - Copy

Traseul Crapcea

Traseul este o sinusoidă cu urcuşuri şi coborâşuri domoale ce străbate piscurile de pe latura sudică a Munților și este presărat cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigura panorame largi asupra Depresiunii Taiţa, Culmii Niculiţel, lacului de acumulare Horia şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin. Poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni de pădure şi rarişte. Dacă ai noroc poți să vezi cerbi, jderi și șopârle dobrogene și nu-i exclus să te întâlnești cu șacali aurii.

Prima parte a materialului este aici

Comentarii

comentarii