http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee de munte cu punct central cabana Caraiman

Masivul Bucegi TRASEE

Cabana Caraiman este paradisul montaniarzilor. Menținută în izolare, în condițiile în care telefericul trece pe deasupra ei și duce turiști de duminică direct la cabana Babele, cabana Caraiman este locul de adunare al drumeților adevărați care știu că te poți bucura cu adevărat de fericirea de a fi pe munte doar dacă îl bați cu piciorul. Cabana Caraiman este nod în traseele de munte pe platoul Bucegilor, iar unele dintre acestea sunt excepționale aventuri montane. (click pe harta pentru o imagine mărită)

bucegi_traseu_ziua_1Trasee de munte cu punct central cabana Caraiman

Buşteni (885 m) – Valea Jepilor – Cabana Caraiman (2025 m) – Cabana Babele (2200 m) – Hotel Peştera (1610 m). Traseul este marcat cu cruce albastră și are o durată medie de circa șase ore. Traseul este relativ ușor vara cu precizarea că pe porţiunea de pe Valea Jepilor traseul este dificil şi accidentat, ceea ca face ca tot traseul să fie închis iarna.

Citeste si: Traseul Hotel Pestera – Obarsia Ialomitei – Cabana Varful Omu

De la Hotel Silva din Bușteni se urcă pe drum forestier pe lângă firul văii Jepilor. Poteca spre Cascada Urlătoarea rămâne în urmă, la fel și cea spre Cantonul Jepi. Se urcă în pantă abruptă prin pădure pe versantul nordic al Jepilor Mici, se traversează firul văii Jepilor şi se continuă în urcuş pe faţa sudică a Caraimanului, aproape de firul apei peste care traseul trece de mai multe ori. Poteca merge spre dreapta și urcă susţinut  până la Cabana Caraiman (2025 m). De aici se merge spre Crucea Caraimanului pe poteca nemarcată de pe Brâna Mare a Caraimanului. În continuare, traseul urmăreşte poteca spre vest, aproape de firul apei, în urcuş domol până la Cabana Babele. De aici coboară spre vest pe Piciorul Babelor în Valea Ialomiţei pe care o atinge în apropierea staţiei de telecabină (Babele – Peştera), de unde spre sud se ajunge la Hotelul Peştera.

indicatoare-montane-babeleCabana Caraiman (2025 m) – Brâna Mare a Caraimanului – Crucea Eroilor (2284 m). Traseul este cunoscut, are poteca bătută, dar este nemarcat. În zilele senine, vezi unde vrei să ajungi din locul în care pleci. Durta traseului este de circa o oră. Traseul este periculos pe vreme nefavorabilă, dar şi iarna sau primăvara când şiştoacele pe care le traversează mai păstrează zăpadă.

De la Cabana Caraiman se urcă o porţiune scurtă spre nord-vest, apoi traseul urmează în urcuş continuu, în general domol, pe poteca de pe Brâna Mare a Caraimanului. (click pe harta pentru o imagine mărită)

busteni3 busteni11Cabana Caraiman (2025 m) – Muntele Jepii Mici (2120 m). Traseul este marcat cu punct albastruși este scurt, de până în jumătate de oră. Traseul face legătura între Cabana Caraiman şi traseul dintre Cabana Babele şi Cabana Piatra Arsă.

Citeste si: La Varful Omu prin Valea Cerbului – note de calatorie

Bușteni – Valea Jepilor  – Cabana Caraiman. Traseul este marcat cu cruce albastră și durează circa 3-4 ore.

De la gara Buştenise merge pe şoseaua naţională, apoi spre stînga, până în dreptul str. Industriei (10 min de la gară). De aici s emerge spre dreapta pe firul Văii Jepilor. La stânga se desparte poteca spre cantonul Jepi, iar  traseul continuă înainte, pe carosabil, 20-25 min la fostele cariere de piatră. De aici pe potecă la stînga, în urcuş pieptiş, apoi pe coasta pe malul drept al Văii Jepilor. Pe malul opus se văd marile cascade ale Văii Spumoase. Poteca are cablu de asigurare și urcă, pe versantul nordic al Jepilor Mici și ajungi pe firul Văii Jepilor. Poteca urcă în serpentine, după care iese pe o faţă puternic înclinată. Spre stânga şi înapoi, pe partea opusă a văii, se profilează ,,Creasta cu Zâmbri”. Poteca descrie câteva serpentine, apoi urcă pieptiş pe sub pereţii din dreapta, pe o porţiunea surpată de eroziuni, conduce la baza unei scări de piatră cu cabluri de asigurare. Inainte, în firul văii, se ridică o treaptă stâncoasă înaltă peste care apele Văii Jepilor formează Cascada Caraimanului (sau Vânturişul Caraimanului), impresionantă mai ales primavara şi la începutul verii, când apa are debit mare. Urmează o faţă stîncoasă, ce urcă pieptiş printr-un mic horn şi răzbate deasupra zonei de stâncării și se ajunge la cabana Caraiman.

Citeste si: Cabana Caraiman, casa din vârful Bucegilor

Cabana Caraiman – Babele. Traseul este marcat cu cruce albastră și durează circa jumătate de oră.  În zilele senine, vezi unde vrei să ajungi din locul în care pleci.

10264254_784240254919685_6224107457093925837_oDe la cabana Caraiman se merge către vest, în urcuş, pe malul stâng al Văii Jepilor. Treci prin pajiştile de la poalele feţei sudice ale Caraimanului şi urci pieptiş o treaptă a văii, la baza căreia, în dreapta este poteca ce urcă de-a lungul Brânei Mari a Caraimanului, spre Crucea Eroilor. După o scurtă porţiune aproape orizontală, poteca se apropie de firul superior al Văii Jepilor, în punctul de confluenţă cu Viroaga Babelor ce vine dinspre vest de sub creasta Babele. De aici se merge către stînga, ieși pe coama Babele-Jepi treci de drumul către Piatra Arsă și cu un ultim urcuş  ieși în creastă, la cabana Babele.

Sursa foto: facebook.com/pages/Platoul-Bucegi-Muntii-Bucegi/

Comentarii

comentarii