http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Șapte vârfuri, în trei zile. Montaniarzi de top

Muntii lumii

Nouă români, doi spanioli și doi belgieni și-au propus să participe, în perioada 1-10 august, la o provocare lansată de un alpinist din Valea Jiului care propune o nouă formă de turism de aventură ce constă în escaladarea a șapte vârfuri cu înălțimea de peste 4.000 de metri din Munții Alpi, în numai trei zile.

Ideea a fost lansată împătimiților muntelui încă de anul trecut, când au început și primele pregătiri, după ce inițiatorul proiectului, salvamontistul Sorin Sanda, a fost curios să afle câte vârfuri de peste 4.000 de metri sunt în Europa.

”Mulți nu știu că în Europa sunt 195 de vârfuri cu înălțimea de peste 4.000 de metri. De regulă, turiștilor împătimiți de munte li se prezintă un program care include o escaladă pe un singur vârf de peste patru mii de metri și apoi revenire la bază. Noi dorim să arătăm că se pot aborda șapte vârfuri de peste patru mii de metri în numai trei zile, cu rămânere peste noapte la refugiile montane, și apoi revenirea în stațiunea de la baza muntelui”, a declarat pentru AGERPRES Sorin Sanda, managerul Programului “Transilvania Adventure”.

șapte vârfuri (3)

Grupul de turiști români, spanioli și belgieni va aborda cele șapte vârfuri din Alpi pornind de pe Platoul Monte Rosa, la granița dintre Italia și Elveția. ”Acest platou arată ca o coroană regească, străjuit de vârfurile înalte”, explică Sanda.

Citeste si: Mauna Kea, muntele de 10.000 de metri

Cei nouă români vor pleca pe 1 august din Deva și se vor întâlni apoi cu doi spanioli și doi belgieni la Alegna-Valsesia (Italia), de unde vor urca împreună cu o telegondolă până în golul alpin de la Monte Rosa. De aici vor ajunge pe jos la refugiile Gnifetti (3.647 m) și Regina Margherita (4.556 m) — acesta este cel mai înalt refugiu alpin din Europa (foto). La aceste două refugii a fost stabilită câte o tabără de bază, din care cei 13 temerari vor încerca să urce apoi pe vârfurile Punta Giordani (4.064 m), Pyramid Vincent (4.215 m), Corno Nero (4.322 m), Punta Ludwigshohe (4.341 m), Punta Parot (4.436 m), Punta Gnifetti (4.556 m), Punta Zumstein (4.563 m).

refugiul-monte-rosa

”În primele două zile vom urca pe câte trei vârfuri, în fiecare zi, iar cel de-al șaptelea urmând să fie abordat în ultima zi de traseu. Va fi prima experiență de acest gen prin care vor trece mai mulți români. Chiar dacă pare un turism extrem, eu spun că este o formă de turism abordabilă pentru cei care sunt obișnuiți cu trasee de dificultate medie în munții Făgăraș, Retezat sau Piatra Craiului, de la noi din țară. De altfel, atunci când a fost constituit acest grup i-am întrebat pe fiecare despre experiența acumulată pe munte și am verificat acest lucru” , a explicat Sorin Sanda.

șapte vârfuri (2)

Monte Rosa

El a arătat că pericolele la care va fi expus grupul sunt minime, deoarece turiștii vor fi legați în coardă, vor avea colțari pentru gheață, căști, piolet, alte echipamente și dispozitive necesare în timpul unei escalade la peste 4.000 de metri altitudine. Grupul va fi însoțit de ghizi buni cunoscători ai zonei.

Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

Expediția iubitorilor muntelui se va încheia cel mai târziu în jurul datei de 10 august. Noi îi vom urmării, pentru că ce fac ei sună foarte bine!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii