http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cele sapte varfuri ale lumii

Muntii lumii

Cele șapte vârfuri ale lumii sunt cele șapte cele mai înalte vârfuri ale lanțurilor muntoase de pe fiecare continent. Câte un vârf pentru fiecare continent. Pentru că exită unele controverse cu Vârful Elbrus – care este ba în Europa, ba în Asia și pentru că Australia este un continent diferit de Oceania cele șapte culmi ale Terrei sunt… nouă. Europa are două culmi, iar Oceania intră în listă separat de Australia.

cele sapte varfuri

1. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 metri deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N și 86°55’28.27″, pe granița dintre Nepal și Tibet (China). În nepaleză numele muntelui este numit Mama oceanului, iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

everest

Everst – acoperisul lumii

Edmund Hillary și Tenzing Norgay sunt primii oameni care au reușit să ajungă pe vârf la 11:30 a.m. ora locală în ziua de 29 mai 1953 prin Pasul Sudic. Tenzing a spus după câțiva ani că Hillary a fost primul care a ajuns pe vârf. Cei doi au făcut fotografii și au îngropat în zăpadă dulciuri și o cruce mică înainte de a coborî. Vestea succesului expediției a ajuns la Londra în dimineața încoronării reginei Elisabeta a II-a.

2. Aconcagua, în original în spaniolă, Cerro Aconcagua, se găsește în Argentina și este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică şi emisfera vestică.  Vârful are 6.952 metri.

Aconcagua

Aconcagua

Muntele este rezultatul intrării plăcii tectonice Nazca sub placa tectonică a Americii de Sud în timpul “recentei” orogeneze a lanțului montan al Anzilor. Numele înseamnă “Santinela de piatră”.

Aconcagua este un munte realtiv ușor de urcat, dacă se folosește ruta nordică, cea care este considerată a fi cea “normală”. Presiunea atmosferică pe vârf este 40 % din presiunea atmosferică de la nivelul mării. Prima urcare înregistrată a fost în 1897, fiind condusă de britanicul Edward Fitzgerald. Vârful a fost atins de elvețianul Matthias Zurbriggen în ziua de 14 ianuarie și apoi de alți doi membri ai expediției câteva zile mai târziu.

3. Muntele McKinley (sau Denali) este cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, cu o înălțime de 6.194 m, fiind urmat de Muntele Logan. Se găsește în statul american Alaska, în Parcul Național Denali. Muntele poartă numele lui William McKinley, al 25-lea președinte al SUA. În limba indienilor athapask este numit Denali (în traducere „Mare”). Denali este de fapt și numele oficial al muntelui în Alaska.
Muntele McKinley face parte din lanțul munților Alaska. A fost escaladat pentru prima oară în 7 iunie 1913 de către Hudson Stuck.

Mount_McKinley_Denali_Crop

Muntele McKinley

4. Masivul Kilimanjaro (Kilima Njaro = “Muntele alb”, respectiv “Muntele cu zăpadă”) nume utilizat: Kilimandscharo, Kilimanjaro, respectiv Mount Kilimanjaro (din 1902 până în 1918 numit Kaiser-Wilhelm-Spitze), este un stratovulcan, situat în nord-estul Tanzaniei. Include vârful Uhuru Peak de 5.895 m, vârful Africii. În anul 1987 a fost declarat monument al naturii sub protecția UNESCO.

1280px-Mt__Kilimanjaro_12_2006

Masivul Kilimanjaro

Cu toate că masivul muntos se află situat într-o regiune tropical-ecuatorială fierbinte, una din cele mai calde regiuni de pe glob, datorită altitudinii ridicate, pe vârful muntelui există zăpadă permanentă, respectiv un ghețar, care se găsește doar pe muntele Kibo.

Primul care reușește ascensiunea până în vârf este Hans Meyer împreună cu austriacul Ludwig Purtscheller, la data de 6 octombrie 1889.

5. Elbrus. Cel mai înalt vârf al Europei, înaintea Mont-Blancului, în opinia unora, dar cei mai mulți consideră că vârful se află în Asia, nu în Europa.

Elbrus

Elbrus este un vulcan stins. Elbrus sau Elbrous a erupt masiv până la începutul erei noastre ceea ce a dat naștere legendelor. Legendele spun că Prometeu a fost înlănțuit de vârful Elbrus pentru a reda focul oamenilor. Studii au dovedit  că ultima erupție a lui Elbrus a avut loc cu 2000 mii de ani în urmă ( ± 50 n.Hr.), urmele lavei vulcanice s-au găst pe o suprafață de 250 km². Există și azi semne de vulcanică, fiind în continuare prezente izvoarele termale, solfatarele, sau laharele. Circa 2000 de ani, în viața geologică a planetei nu înseamnă prea mult, iar o eventuală erupție a vulcanului ar fi catastrofală pentru Transcaucazia și Caucazul de Nord din cauza stratului gros de gheață. Muntele are două vârfuri „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele sunt acoperite de ghețari (145 km²), distanța dintre piscuri este 1500 de metri adică exact gura vulcanului vârfurile fiind puncte de pe marginea craterului.

6.  Masivul Vinson, care după alte măsurători are 5.140 m deasupra nivelului mării, a fost descoperit în anul 1957, de echipajul unui avion militar american Prima escaladare a lui a fost făcută pe 17 decembrie 1966, de o expediție a clubului alpin american, finanțată de National Geographic Society și sprijinită de marina americană.

1280px-Vinson-Massif

Masivul Vinson

7. Puncak Jaya (Vârful izbândei), numit și Piramida Carstensz, este cel mai înalt munte din Oceania, cu o înălțime de 4884 m. Muntele se găsește în partea de vest a insulei Papua, parte a Indoneziei din 1962. Este și cel mai înalt munte de pe o insulă.

Puncakjaya

Puncak Jaya

Muntele se află în apropiere de mina Grasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume. Muntele a luat naștere prin procesele tectonice de scufundare a plăcii Pacificului sub placa indo-australă.

8. Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco), cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche (“Doamna Albă”) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția.

1280px-Mont_blanc_sommer09

Mont Blanc

Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice. Cel mai înalt vârf din Europa este însă Elbrus din Munții Caucaz (Rusia), cu o înălțime de 5.642 m.

Muntele se află la granița dintre regiunile Haute-Savoie (Franța) și Valle d’Aosta (Italia). Localizarea vârfului este un subiect de controversă între cele două țări, fiecare plasându-l pe hartă între granițele sale. În urma unei convenții semnată la Torino în 1861, între Franța și Regatul Sardiniei, granița a fost fixată în cel mai înalt punct al masivului, dar deseori hărțile franceze nu sunt de acord cu această soluție.

9. Muntele Kosciuszko are altitudinea de 2.228 m deasupra nivelului mării. Este cel mai înalt munte de pe continentul Australia. El face parte din masivul Snowy Mountains, din statul New South Wales, Australia.

1280px-Kosciuszko01

Muntele Kosciuszko

Muntele Kosciuszko a fost denumit în anul 1840 de exploratorul polonez, Paweł Edmund Strzelecki, care a descoperit și escaladat pentru prima oară muntele, după numele eroului național polonez Tadeusz Kościuszko (1746-1817). Muntele se află în Parcul Național Kosciuszko care se întinde pe o suprafață de 6.900 km² fiind cel mai mare parc din statul New South Wales.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii