http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Mauna Kea, muntele de 10.000 de metri

Muntii lumii

Everestul este, oficial, cel mai înalt vârf montan din lume. Dar contează la ce te raportezi, iar dacă schimbi modul de abordare, everestul este un prichindel pe lângă Mauna Kea. Înălțimile culmilor muntoase se calculează de la nivelul 0, adică de la nivelul mării, dar dacă luăm în calcul formațiunile muntoase care îbcep de pe fundul mării și se ridică cu mult peste nivelul acesteia, fiind vorba de o singură unitate muntoasă atunci Mauna Kea este cel mai înalt munte de pe Terra și are exact 10.100 de metri.

mauna_keaMauna Kea este în Hawaii, este cel mai înalt munte măsurat de la baza sa, având 10.100 de metri, dintre care 4.205 metri la suprafața Oceanului Pacific. Mauna Kea scade în fiecare an cu 0.02 mm. Mauna Kea este un vulcan inactiv, ultima sa erupție datând de acum 4.600 de ani.

Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

Masivul datează de aproape un milion de ani și este denumit ”muntele alb” de către localnici, o referință la faptul că vârful său este acoperit de zăpadă, în timpul iernii din emisfera nordică. De asemenea, este singurul vulcan hawaiian care prezintă urme ale glaciațiunii.

Cinder cones atop Mauna Kea in Hawaii

Mauna Kea

În religia Hawaiian, vârfurile Mauna Kea și Mauna Loa sunt sacre. Pe vârfuri nu au voie să urce decât șefi de trib.

Mauna Loa este tot în Hawaii, măsurat de pe fundul mării și până la vârf are 9.170 de metri, dar este le mai munte de pe Pământ din perspectiva volumului și suprafaței acoperite. Este un vulcan activ, cu un volum estimat la 75.000 km cubi și acoperind 5.271 de km pătrați. Mai mult, cercetătorii susțin că, de fapt, muntele ar avea 17.170 de metri înălțime, dar 8000 de metri nu pot fi, încă, explorați, fiind sub nivelul mării, la mare adâncime, tehnic nepuându-se ajunge în aceste hăuri.

The Saddle Road connecting east and west Hawaii, with Mauna Loa (4103m) in the distance., Hawaii (Big Island), Hawaii, United States of America, North America

Mauna Loa

Deasupra nivelul mării, Mauna Loa are, însă, numai 4.169 de metri, cu 36 de metri mai puțin decât vecinul său, Mauna Kea. ”Muntele lung”, așa cum este numit în zonă, erupe, potrivit studiilor, de 700.000 de ani și se pare că ar fi depășit nivelul mării acum 400.000 de ani. Cea mai recentă erupție a avut loc în 1984 și a durat trei săptămâni, lava distrungând toate satele de la poalele masivului vulcanic.

Sursa foto: thewatchers.adorraeli.com/  si huffingtonpost.com

Comentarii

comentarii