http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cheile Zărneștilor. Prapăstiile

Carpatii Meridionali Masivul Piatra Craiului

Dacă Piatra Craiului este gura de rai, atunci Cheile Zărneștilor sunt cel mai fumos loc din rai. Rezervația naturală Cheile Zărneștilor este o rezervație de tip geologic mixt și situată în județul Brașov, fiind o arie protejată din interiorul Parcului Național Piatra Craiului.

cheile zărneștiului (1)Datorită peisajului stâncos, rezervația este numită și “Prăpăstiile Zărneștilor” și reprezintă un impresionant defileu, lung de aproximativ cinci kilometri situat în partea de nord-est a masivului Piatra Craiului. Cheile încep pe pârâul Vlădușca și continuă până în dreptul satului Măgura. Mergând la pas, parcurgerea peisajelor spectaculoase oferite de Prăpăstiile Zărneștilor se poate face în 45 de minute. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 metri distanță unul de altul și înălțimi cuprinse între 100-200 metri. Așa se face că în Cheile  Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Locurile sunt pur și simplu fantastice îndiferent de condițiile meteo, în orice moment al zilei și în toate zilele anului.

În pereții defileului au fost amenajate zeci de trasee pentru amatorii de alpinism și escaladă, cel mai lung având 115 metri.

Accesul în defileu se face din localitățile Zărnești, Peștera. În apropierea cheilor se află situată cabana Curmătura, importantă bază de plecare în traseele din Piatra Craiului. Peșterile (Peștera Mare din Prăpăstii, Peștera Mică din Prăpăstii), precum și cele câteva izbucuri, din care Fântâna lui Botorog și Fântânile Domnilor fac locurile spectaculoase.

cheile zărneștiului (1)Cheile Zărneștilor sunt străbătute de Râul Mare, care, datorită permeabilității calcarelor, dispare pe unele porțiuni, urmând să apară la ieșirea din chei. În bazinul hidrografic al acestui râu s-au format 21 de peșteri. Apa, la început, curge la suprafaţă, apoi se inflitrează în roca de calcar prin fisuri, deschide o cavitate, urmând ca apoi tavanul acestei cavităţi să se prăbuşească şi cheile să se prăbuşească în contiuare.cheile zărneștiului (4)O perspectivă generală asupra cheilor este oferită de platoul învecinat Măgura. De asemenea, la capătul cheilor se ajunge la locul numit ”La Table”, unul dintre punctele de urcare pe creasta Pietrei Craiului.

Prăpăstiile Zărneştiului sunt una din cele mai importante căi de acces spre traseele turistice din masivul Piatra Craiului. Şi tocmai pentru ca niciun zgomot sau fum de motor să nu tulbure tihna vizitatorilor, la intrarea în defileu a fost pusă o barieră, accesul fiind permis doar pedestru.

Cu multumiri pentru fotografii pentru www.ciclism.ro/
Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii