http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera cu Cristale – diamantele din mina Farcu

Alegerea Editorului BLOG Pesteri

Peștera cu Cristale din mina Farcu a fost declarată monument al naturii, pentru că este unicat în România și una din puține peșteri din lume care au evoluat în acest fel. Peșterea cu Cristale sin ina farcu este un loc fantasic. O geană d elumină scoate la iveală sclipirile de diament ale cristalelor de calcit, o adevărată operă de artă a naturii. Peștera cu Cristale mai este cunoscută și sub numele de peștera Meziad.

Citeste si: Peștera Urșilor, peștera lui Traian

Aflată pe Dealu Farcu din zona cu același nume, în apropierea comunei Roșia din județul Bihor, peștera a fost descoperită în 1978, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Declarată monunet al naturii peștera a fost amenajată și deschisă în anul 2012, oferind turiștilor și posibilitatea de a vizita o veche galerie de mină, în care sunt expuse numeroase obiecte legate de munca oamenilor din subteran.

peștera cu cristale (5)
Zona Farcu este situată în partea central-sudică a Munților Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roșia (bazinul Crișului Negru), pe teritoriul administrativ al comunei Roșia din județul Bihor. Platoul carstic din Dealul Farcu are o altitudine de 375 metri și este delimitat de Valea Steazelor la nord și Valea Lazuri la sud.

peștera cu cristale (4)Peștera se dezvoltă pe o lungime de 251 de metri și o denivelare de 16 metri. La momentul descoperirii a fost considerată o adevărată bijuterie, prin prisma bogăției speleotemelor, diversității și formelor cristalelor deținute, multe din minunile geologice din peșteră fiimd deteriorate prin ruperea și distrugerea cristalelor.

peștera cu cristale (1)
În prezent, în Peștera cu Cristale sunt amenajate două sectoare, unul turistic și altul speoturistic. Traseul vizitabil traversează 200 de metri de galerii miniere, unde poate fi vizitat și un muzeu minier și 100 de metri de galerii de peșteră cu pereți modelați de apă și împodobiți cu formațiuni și cristale inedite.

Citeste si: Paradisul de rocă din pădurea seculară. Parcul Cheile Bicazului-Hășmaș

Întregul parcurs este amenajat, cu poteci, scări și balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peșterii. Temperatura în interiorul peșterii este constantă între 9-12 grade Celsius. Traseul se încheie cu aven subteran ce coboară la 80 de metri sub nivelul de circulație al minei, de unde poate fi admirată rezervația cu cristale cu celebrele discuri de Farcu și “libelulele de cristal. Pe lângă cele două sectoare, în peșteră există și un sector cu statut de rezervație științifică ce poate fi vizitat numai cu programare prealabilă de către specialiști.

peștera cu cristale (2)
Peștera cu Cristale nu este unică doar pentru cristalele de calcit. Aici s-au găsit și oasele ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut acum 300.000 de ani şi a dispărut cu 12.000 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni. În peșteră au fost găsite și fragmente de ceramică aparţinând culturii Coţofeni din a doua jumătate a mileniului III îH, fiind cea mai importantă cultură a perioadei de tranziţie la epoca bronzului.

peștera cu cristale (6)Peltera este și un adăpost pentru colonii mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera cu Cristale).

Sursa foto: facebook.com

Comentarii

comentarii