http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Curmătura, cabana de la intersecța potecilor din Piatra Craiului

BLOG Cabane

Cabana Curmătura se află pe versantul sudic al Pietrei Mici, în Poiana Curmaturii, sub curmatura dintre Piatra Mică și Vârful Turnul Pietrei Mari. Accesul este posibil prin Prăpăstiile Zarneștiului. Cabana se află la o altitudine de 1470 de metri.  

cabana curmătura(3)
Legenda Cabanei Curmătura spune că ridicarea cabanei s-a făcut cu materiale cărate în rucsac, drumul fiind arât de greu încât nici măcar măgăruşii n-au putut urca materialele. Cărămizile pentru cabana s-au adunat în fața SKV (Siebenbürgischer Karpathenverein – Societatea Carpatină Ardeleană a turiștilor) din Braşov. Apoi fiecare, cu mic cu mare, când pleca în excursie în Piatra Craiului, lua câte o cărămidă în rucsac. Într-o singură vară, mormanul de cărămizi s-a mutat din Brașov, în zidurile Curmăturii.

Citeste si: Cabana Bâlea Lac, cabana din buza lacului Bâlea

Munții Piatră Craiului sunt mereu o provocare. Traseele sunt frumoase, accesibile, locurile – unele, puțin umblate, așa că popasul la Cabană Curmătură este mereu o bună soluție, mai ales că micuța cabană este exact la intersecția potecilor din Piatra Craiului. Cabana este construită într-o poiană frumoasă și deschisă, știută sub numele de Poiană Curmăturii.

cabana curmătura(2)
La cabana ajungi cel mai bine pe două trasee. Unul este din Zărnești pe drumul spre comună Măgură până la Fântână lui Botorog, apoi după marcajul cu bandă galbenă prin Poiană Zănoagă până la cabană. Drumul este dulce și frumos și durează trei-patru ore. Tot din Zărnești, pe traseul cu bandă albastră se urcă până la Valea Crăpăturii. Apoi treci pe traseul marcat cu bandă galbenă și până la Șaua Crăpătura de unde se coboară la cabană pe dtum de circa patru ore.

Citeste si: Harta traseelor montane in masivul Piatra Craiului

La cabană există un restaurant unde se poate mânca. Mâncarea este gătită în cabana. Cabană este deschisă pe tot parcursul anului.

cabana curmătura(1)
De la Curmătura, care este un punct de reper pentru drumeți ce vor să se bucure de minunățiile pe care le are Piatră Craiului, se defac mai multe trasee. Se poate merge la Șaua Crăpătura a€“ Vârful Piatră Mică pe marcaj punct albastru, la“ Vârful Turnul -“ Strungă Izvorului pe“ marcaj punct roșu până pe vârf, apoi bandă albastră, înapoi, până la cabană.

Un alt drum este de la Șaua Crăpătura la€“ Strungă Izvorului apoi la€“ Refugiul Vârful Ascuțit pe traseu cu€“ marcaj bandă albastră. Este traseu mai dificil, de șase ore.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii