Masivul Piatra Craiului cu ale sale creste singuratice veghează necontenit de mii de ani, ca o cetate naturală de piatră, în Carpații Meridionali, pe latura de vest și nord-vest a culoarului Rucăr-Bran.
Drumurile muntoase, pajiștile alpine acoperite cu trăstioară, margarete și ciuboțica-cucului, vegetația stâncoasă cu Garofița Pietrei Craiului, plantă care crește doar în România, văile nenumărate și casele localnicilor din Măgura și Peștera, cele două sate aflate în interiorul granițelor Parcului Național Piatra Craiului, întregesc peisajul. Parcului Național Piatra Craiului înseamnă Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui, Avenul Vlădușca, Creasta Dințată sau Prăpăstiile Zărneștiului.
Parcul Național Piatra Craiului este unul dintre cele mai importante și cunoscute monumente naționale ale naturii, este situat în Carpații Meridionali și include Creasta Piatra Craiului în totalitate, încadrată între munții Bucegi, Leaota, Iezer și Făgăraș, alături de spații din culoarele intra-montane limitrofe, Rucăr-Bran și Rucăr-Zărnești. Întins pe raza județelor Brașov și Argeș, locul de poveste include suprafețe aparținând localităților Zărnești, Moeciu (cu frumoasele sale sale Măgura și Peștera), Bran, Rucăr și Dâmbovicioara. Parcul protejează și adăpostește pășunile virgine, pe mai bine de 500 de hectare, pe zona de creastă. Se mai adaugă Peștera Liliecilor și alte zece rezervații naturale care toate completează zona de protecție strictă a Parcului Național Piatra Craiului.
Suprafața totală a Parcului Național Piatra Craiului este de 14.766 hectare, cea mai mare parte (7.792 hectare) fiind poziționată în județul Brașov, iar restul de 6.974 hectare în județul Argeș. Zona de protecție strictă cu cele patru porțiuni carstice (Cheile Zărneștilor sau Prăpăstiile Zărneștilor în județul Brașov și Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței, situate în județul Argeș) se desfășoară în interiorul parcului pe 6.292 hectare.
Orhideea de munte și garofița, florile Craiului
De la nord la sud, de la est la vest, începând din anotimpul primăvăratic și până spre toamnă, în Piatra Craiului este explozie de culoare. Parcul adăpostește aproape o treime dintre speciile de plante existente în România, fiind identificate un număr total de 1.170 de astfel de exemplare, din cele 3.136 specii spontane înregistrate la nivel național. În plus, 181 de specii de plante sunt incluse pe lista roșie ca specii endemice, rare sau vulnerabile.
Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) simbolul floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o găzduiește, Tisa (Taxus baccata), Angelica (Angelica arhangelica), Sângele voinicului (Nigritella nigra și N. rubra), Macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani), Floarea de colț sau Floarea Reginei (Leontopodium alpinum), Gladiola sălbatică (Gladiolus imbricatus) sau Iedera albă (Daphne blagayana) sunt prințesele locului și florile Craiului.
În parcul Piatra Craiului sunt 41 de specii de orhidee de munte, dintr-un total de 58 de specii din aceeași familie existente pe teritoriul României.
Fluturii, mesagerii Craiului
Zona Pietrei Craiului este locul unde se bucură de lumină 216 specii de fluturi rari, ca Psodos coracinus dioszeghy, Apamea zeta sandorokovacsi sau Erebia pronoe, dar și de Pieris bryoniae — specie menționată în lista roșie a fluturilor de zi din Europa.
Fauna de pești, amfibieni și reptile este ceva mai săracă, în comparație cu celelalte grupe de vertebrate. Trebuie precizat faptul că toate speciile de amfibieni și reptile de pe teritoriul României sunt protejate prin Convenția de la Berna din 1993.
Nici familiile de păsări nu sunt de neglijat, în Parcul Național Piatra Craiului fiind monitorizate și observate 111 specii, multe dintre acestea strict protejate prin două documente internaționale, respectiv Convenția de la Berna – Conventia pentru protejarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa și Convenția de la Bonn – Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.
Dintre cele aproximativ 100 de specii de mamifere din țară, 40 trăiesc în masivul Piatra Craiului. Astfel, aici sunt 21 de specii de lilieci, ursul Carpatin, lupul și râsul.
Minunile de stâncă
Zona de creastă, Peretele vestic cu toate elementele sale excepționale geologice și geomorfologice, cheile calcaroase atât din nord (Prăpăstiile Zărneștiului), cât și din sud (Cheile Dâmbovicioarei, Brusturetului, Dâmboviței), satele de munte (Măgura și Peștera), Văile Bârsei, Dâmboviței și Dâmbovicioarei sunt doar câteva dintre locurile unice din Piatra Craiului.
Parcul Național Piatra Craiului cuprinde peste 40 de trasee marcate, șapte refugii, iar în jurul ariei cabane și pensiuni, la care drumeții pot să rămână peste noapte.
Sursa foto: wikipedia.org